Zdravlje

Da li je zdrav sok od aloe vere

Da li je zdrav sok od aloe vere
Foto: Pixabay | Da li je zdrav sok od aloe vere
N.N.

​TikTok ponovo nam je servirao #healthylifestyle trend - Aloe vera sok! A da li je zaista zdrav i efikasan kao što to tvrdi ova online zajednica?

Naime, na ovoj društvenoj mreži pojavio se novi trend kad je zdrava hrana u pitanju - sok od Aloe vere.

Prema TikTokerima koji su ga isprobali, ovaj sok promoviše zdravo varenje, a čisti i kožu.

Bria Lemirande jedna je od TikTokerica koja već neko vrijeme konzumira ovaj sok i ona tvrdi da joj se koža očistila te da je postala sjajna i zategnuta nakon što je samo sedam dana pila 30 ml soka od Aloe vere (dva puta sedmično).

Može li ovaj sok zaista poboljšati varenje i izgled kože? Stručnjaci kažu da naučnih studija na ovu temu nema mnogo, ali sok od ove biljke pokazao se efikasnim kod smanjenja pojave akni.

Aloe vera ima protivupalno svojstvo i potpomaže kod zarastanja rana, kada se koristi za spoljašnju upotrebu. Isto tako, sok od Aloe vere smanjuje i bol i zategnutost kože kod opekotina.

Međutim, ne postoje opsežne studije koje su pokazale benefite Aloe vere na kožu, posebno ako se konzumira njen sok. Isto vrijedi i za benefite po crijevnu floru.

Takođe, stručnjaci upozoravaju da prekomjerna konzumacija soka od Aloe vere može imati laksativno djelovanje, a na duže staze može uzrokovati i rak debelog crijeva.

Zaključak je da se, ako želite isprobati ovaj TikTok trend, prvo posavjetujete s ljekarom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije