Zdravlje

Kardiovaskularni rizik povezan je s menopauzom?

Kardiovaskularni rizik povezan je s menopauzom?
Foto: Pixabay | Kardiovaskularni rizik povezan je s menopauzom?
N.N.

Nova istraživanja pokazuju da simptom menopauze nije samo pojava valunga, već da na taj period kod žena ukazuje čitav niz promjena.

Kao što objašnjava autor studije, Sad Samargandi sa Univerziteta u Pitsburgu, i njegove kolege, nije tajna da se rizik od kardiovaskularnih bolesti povećava s godinama.

Kod žena se tokom menopauze događa nekoliko metaboličkih i fizioloških promjena, uključujući nepovoljne promjene u strukturi karotidnih arterija i povećanje nivoa lipida u krvi, obim struka i rizik od metaboličkog sindroma.

Dodatna promjena koja može uticati na zdravlje kardiovaskularnog sistema uključuje promjenu nivoa hormona estradiola koja se javlja u roku od jedne godine od posljednjeg menstrualnog ciklusa.

Samar R. El Houderi, vanredni profesor epidemiologije na Univerzitetu u Pitsburgu, viši autor studije, i njegov tim analizirali su podatke jedne od najvećih multietničkih, longitudinalnih studija, fizičkih, bioloških i psihosocijalnih promjena u periodu menopauzalne tranzicije, nazvane Studija ženskog zdravlja širom nacije (SVAN).

Istraživači su svoja otkrića objavili u časopisu Američkog udruženja za srce (AHA) "Arterioskleroza, tromboza i vaskularna biologija".

Za novu studiju, istraživači su klinički pratili 339 žena u periodu do 12,5 godina. Tim je ispitao promjenu otvrdnjavanja arterija, mjerenu brzinom karotidno-femoralnog talasa - najčešćim mjerilom krutosti arterija koji prenosi koliko brzo se krv kreće kroz arterije.

Istraživači su posmatrali kako se ova mjera promijenila u toku jedne godine prije i poslije posljednjeg menstrualnog ciklusa svake učesnice u studiji.

Naučnici su otkrili da se otvrdnjavanje arterija povećalo za oko 0,9 odsto godinu dana prije posljednje menstruacije i za 7,5 odsto u godini kada se posljednja menstruacija dogodila.

"Studija ženskog zdravlja je jedinstveni izvor podataka o promjenama u zdravlju žena tokom nekoliko decenija, a ovo je posljednje u dugom nizu istraživanja našeg tima i drugo koje ukazuju da je menopauzalna tranzicija veoma važan period za zdravlje srca", rekao je autor Samargandi.

"Naše istraživanje ne može da nam kaže zašto vidimo ove promjene tokom menopauzalne tranzicije", kaže El Houderi.

"Pretpostavljamo da bi dramatične hormonalne promjene koje prate menopauzu mogle da igraju važnu ulogu u taloženju masnoća na zidovima arterija. To je hipoteza koju bismo željeli da testiramo u budućim studijama", rekao je autor studije.

"Ali sada možemo da kažemo da bi žene trebalo da budu svjesne da će im se kardiovaskularno zdravlje vjerovatno pogoršati dok prolaze kroz menopauzu", upozorava profesor El Houderi.

(B92.net)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije