Zdravlje

Ljekari apeluju na žene da jednom godišnje odu na pregled ginekologu

Ljekari apeluju na žene da jednom godišnje odu na pregled ginekologu
Foto: N.N. | Ljekari apeluju na žene da bar jednom godišnje odu na pregled ginekologu

Kada iz porodilišta kući donesu svoje dijete, žene često do klimaksa ignorišu odlazak kod ginekologa, koji upozoravaju da zbog neredovnih pregleda rizikuju da obole od karcinoma grlića materice.

"To je možda taj nekakav prozor gdje se nalazi najrizičnija grupa i na nju treba apelovati da se uredovi,  zato što u klimaktarijumu žene dolaze na ginekološke preglede iz drugih razloga, zbog poremećaja menstruacionog ciklusa koji ih brine iz nekih sasvim drugih razloga, a onda mi koristimo priliku da uradimo i preventivne papa preglede i kolposkopiju ukoliko je potrebno", kazala je dr Jadranka Miličić Đuranović, specijalista ginekologije i akušerstva u ovdašnjem Domu zdravlja, te dodala da nakon 23 godine radnog iskustva može reći da je zdravstvena kultura žena na području Doboja na srednjem nivou.

U RS godišnje oboli oko 200 žena od karcinoma grlića materice, pokazuju statistički podaci, a 50 njih izgubi borbu s ovom bolešću, koja je u svijetu druga po broju smrtnih slučajeva oboljelih.

"Takođe, u dobojskoj regiji situacija nije sjajna. Naime, i ovdje oko 20 žena godišnje dobije ovu bolest, a pet njih izgubi život... Najčešće se javlja kod žena izmedu 35. i 45. godine života", kazala je dr Marina Jotić Ivanović, specijalista porodične medicine u dobojskom Domu zdravlja.

Mlađe žene, koje još nisu rađale, češće dolaze na redovne preglede, kažu ginekolozi, a da bi one starije motivisali da češće odlaze na preglede Dom zdravlja je organizovao predavanje za sugrađanke starosti od 35 do 60 godina, kojem se odazvala i Sanja Vulić, poslanica u Predstavničkom domu bh. parlamenta.

"Ja kao žena mislim da sam kroz sve ove godine svog rada u politici poprilično uspjela da razbijem tabu teme šta žene mogu u društvu, a kada je u pitanju uspjeh žene svakako da je osnova za sve zdravlje. Znači, kada smo zdrave možemo sve pa apelujem na sve žene da vrše samopreglede dojke i da idu na redovne ginekološke preglede jer kada smo zdrave samo nebo je granica", navela je Vulićeva.

Bar jednom godišnje treba otići na pregled ginekologu, a to su džepnim kalendarima opomenuli u DZ.

"To je nekako simbolično da ženama poručimo da ove godine imaju 366 šansi da odu kod ginekologa na pregled i na taj način doprinesu svom zdravlju i da spriječe nastanak neke bolesti", rekla je Jotić Ivanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije