Ljubav i seks

Muškarci koji pružaju oralni seks u riziku od opake bolesti

Muškarci koji pružaju oralni seks u riziku od opake bolesti
Foto: Ilustracija | Muškarci koji pružaju oralni seks u riziku od opake bolesti

Muškarci koji su imali pet i više partnerki kojima su pružali oralni seks su u najvećem riziku od raka glave i vrata koji se povezuje s HPV, pokazala je nova studija.

Iako su trenutno dijagnoze ove bolesti retke i pogađaju samo 0,7 odsto muške populacije, istraživači "Džons Hopkins" instituta upozoravaju da muškarci nisu svjesni da su u mnogo većem riziku od žena, naročito ako su pušači, prenosi B92.

Studija, objavljena ove nedjelje, posljednji je u nizu dokaza koji pokazuju da je dečacima HPV vakcina potrebna koliko i djevojčicama.

Postoji oko 100 različitih vrsta HPV, ali samo nekoliko izaziva rak. HPV sojevi 16 i 18 već su poznati kao okidači većine oblika raka grlića materice, a HPV 16 i usta i grla.

"Iz ovih razloga, trebalo bi da radimo na tome da otkrijemo koji su ljudi u najvećem riziku od orofaringalnih malignih bolesti, kako bismo razvili skrining strategiju", kaže vođa studije dr Amber d'Suza, docent Škole javnog zdravlja "Džons Hopkins Blumberg".

"Otkrili smo da je kod žena oralna infekcija HPV-om koji izaziva rak retka, bez obzira na to koliko su partnera za oralni seks imale. Oralni HPV koji izaziva rak retko se javljao kod muškaraca nepušača koji su imali manje od pet partnerki za oralni seks, ali su se šanse za dobijanje HPV infekcije povećavale s brojem partnerki i s faktorom pušenja".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije