Pacijenti u BiH taoci tromih procedura

Uroš Vukić

SARAJEVO, BANJALUKA - Često nedostatak određenih lijekova u Bosni i Hercegovini nije posljedica nedostatka novca ili nestašice na tržištu, već prekomplikovanih procedura javnih nabavki, koje lijekove i medicinska sredstva tretiraju kao bilo koju drugu robu, a što je, prema mišljenju mnogih stručnjaka, nedopustivo i štetno.

Vrati na vijest

Komentari 1

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Prijavi se!

Nemate napravljen nalog? Registrujte se!

Registrujte se!

Za registraciju vam je potrebna email adresa koja će ujedno biti i korisničko ime. Nakon potvrđivanja naloga putem email adrese odaberite nadimak preko kojeg će vas drugi čitaoci prepoznavati.

Nevidljivi su svi podaci koje ste upisali, kao i email adresa, osim nadimka.

Nadimak će aplikacija napraviti od dijela email adrese. To možete promijeniti nakon aktivacije naloga u dijelu za upravljenje nalogom.

Ukoliko ste prijavljeni, nalogu možete pristupiti u padajućem meniju koji se nalazi u gornjem desnom uglu, klikom na svoj nadimak i odabirom stavke "Podešavanja".

Marija

Ovako ovlaš dotaći ovu temu je sramota. Bolje je bilo ne napisati ništa.
Roditeljima saopšte da im dijete ima leukemiju i pošalju ih da traže lijek po apotekama!!! Drastičan, ali, na žalost, samo jedan od primjera!
A vi pišete o prekomplikovanim procedurama javnih nabavki, "jadnom" Fondu zdravstvenom osiguranja koji se godinama bori za dobrobit pacijenata, ali, eto, ne uspijeva zbog lošeg Zakona, članu Stručnog vijeća Agencije koji kaže da "nešto treba mijenjati", a čim se formira vlast na nivou BiH "ozbiljniji pristup i veći pritisci da se mijenja Zakon o javnim nabavkama".
ŠTA JE ZAKON??? Grupa ljudi sjela i napisala kako nešto treba da funkcioniše, očito napravila nenamjerno, a možda i namjerno, ogroman broj grešaka. ZAŠTO TREBAJU GODINE DA SE TO PROMIJENI? Ko se to igra ljudskim životima i pravda to Zakonom o javnim nabavkama!!!