Zdravlje

Prevencijom protiv kobnih bolesti

Prevencijom protiv kobnih bolesti
Foto: Jelena Đurđević | Prevencijom protiv kobnih bolesti
Bojana Živanić

BANJALUKA - Bolesti sistema krvotoka i tumori su vodeći uzroci smrtnosti u RS pa tako bolesti sistema krvotoka čine polovinu ukupne smrtnosti, a svaki peti smrtni slučaj je uzrokovan tumorom, kazala je Dijana Štrkić, načelnica Službe za socijalnu medicinu s organizacijom i ekonomikom u zdravstvu u Institutu za javno zdravstvo RS, prilikom jučerašnje prezentacije Akcionog plana za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti u RS za period od 2019. do 2026. godine.

"Institut za javno zdravstvo prati maligne bolesti i imamo porast stope incidence za ove bolesti. Danas stopa iznosi oko 200 malignih oboljenja na 100.000 muškaraca, odnosno 100.000 žena. Kod muškaraca je najčešći rak pluća, a kod žena rak dojke", naglasila je Štrkićeva te dodala da su najčešći faktori rizika pušenje, fizička neaktivnost, nepravilna ishrana i drugi.

Ona kaže da muškarci najčešće obolijevaju od raka dušnika, bronhija i pluća, a žene od raka dojke.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, kazao je da su prevencija i kontrola masovnih nezaraznih bolesti i unapređenje zdravlja mogu povezati s ekonomskim razvojem, u čemu ne učestvuje samo Ministarstvo zdravlja, već više sektora.

"Ovaj akcioni plan govori o velikoj važnosti intersektorske saradnje, prije svega za donošenje različitih vrsta politika u sektoru obrazovanja, transporta, zaštite životne sredine i u svim drugim sektorima", naveo je Šeranić.

Dodao je da je ovaj plan usaglašen s evropskim akcionim planom za kontrolu masovnih nezaraznih bolesti, čime, kako navodi, RS dobija svoje mjesto u smislu koordinisane aktivnosti u Evropi po pitanju prevencije masovnih nezaraznih bolesti.

Naglasio je da fokus prevencije mora biti prije svega na radno sposobnom stanovništvu od 20 do 65 godina, te da stanovništvu u RS najviše prijete maligna i kardiovaskularna oboljenja koja izazivaju smrtnost i do 60 odsto.

Prema njegovim riječima, trebalo bi pojačano raditi na prevenciji karcinoma dojke i cerviksa kod žena, te kolorektalnog karcinoma.

Hans Kluge, direktor Odjeljenja za zdravstvene sisteme i javno zdravstvo Regionalne kancelarije za Evropu Svjetske zdravstvene organizacije, rekao je da su nezarazne bolesti glavni uzrok smrtnosti u Evropi i predstavljaju veliki trošak po privredu.

"Izuzetno je bitno da se plan realizuje u saradnji sa svima nama. RS se nalazi na dobrom putu da ostvari razvoj zdravstvenog sistema i Svjetska zdravstvena organizacija je spremna da u tome pomogne", istakao je Kluge.

Kako je navedeno u ovom planu, osnovne mjere koje su predložene kada je u pitanju rano otkrivanje i efektivno liječenje vodećih nezaraznih bolesti su podizanje svijesti o faktorima rizika, ranim znacima i simptomima raka, dijabetesa melitusa i drugih vodećih nezaraznih bolesti kod zdravstvenih radnika i građana.

"Važno je obezbjeđivanje zaliha u zdravstvenim sistemima za liječenje djece i adolescenata koji boluju od hroničnih, dugotrajnih oboljenja", stoji u planu.

Kao jedna od mjera navedeno je i unapređenje pristupa osoba sa mentalnim problemima zdravstvenim uslugama vezanim za kardiovaskularna oboljenja, dijabetes, rak i stomatološkim uslugama, tako da kvalitet liječenja i njege koju dobiju bude isti kao za sve druge.

Navedeno je da su ranim otkrivanjem bolesti u RS obuhvaćene kardiovaskularne bolesti, šećerna bolest, rak grlića maternice, zatim dojke, debelog crijeva i rektuma te rak prostate.

 

Grip polako jenjava

Govoreći o sezoni gripa u RS, Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, kazao je da je u prošloj sedmici broj oboljelih doživio vrhunac te da se već u ovoj sedmici očekuje pad.

"Institut za javno zdravstvo prati podatke o broju oboljelih i u skladu sa zakonom daje preporuke za proglašenje epidemije. U ovom trenutku nije dao preporuku za proglašenje epidemije", dodao je Šeranić.

Istakao je da se Ministarstvu niko nije obratio sa zahtjevom za interventni uvoz lijeka protiv gripa - tamiflu.

"Univerzitetski klinički centar ima određene rezerve ovog lijeka za svoje pacijente, a svi komplikovani slučajevi iz cijele RS dolaze tu", naveo je Šeranić.

Podsjećanja radi, do sada je u RS od gripa preminulo 38 ljudi.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije