SP Qatar 2022.

Zdravlje

Sofosbuvir najefikasnije liječi

Sofosbuvir najefikasnije liječi
Sofosbuvir najefikasnije liječi
Srna

VAŠINGTON - Između 50 i 70 odsto oboljelih od hroničnog hepatitisa C, posebno Afroamerikanaca, bilo je izliječeno nakon što im je u SAD dat još neodobreni lijek "sofosbuvir".

Doktor Entoni Fauči iz Nacionalnog instituta za zdravlje u SAD predvodio je studiju koja je bila usmjerena na oboljele pacijente koji su živjeli u siromašnim, urbanim oblastima, većinom na Afroamerikance.

"SoFosbuvir" je sastojak koji djeluje direktno protiv hepatitisa C. On se miješa sa jednim od enzima koji su važni kada se virus umnožava.

Pacijenti su takođe primili i "rivavirin", stariji lijek protiv hepatitisa C. Nakon što su uzimali oba lijeka tokom određenog vremena između 50 i 70 odsto pacijenata bilo je izliječeno.

Tretman je isključio "interferon", lijek koji je putem injekcije redovno korišten protiv te bolesti.

"Interferon" može da izazove ozbiljne posljedice koje ga čine teškim za uzimanje, ali je kombinacija lijekova koje su pacijenti uzimali tokom studije imala minimalne efekte i ni jedan pacijent nije izuzet.

Hepatitis C smatran je "tihim ubicom", jer većina pacijenata nije znala da ga ima sve dok bolest nije napredovala. Ako se otkrije na vrijeme, može biti spriječen rak jetre.

Oko 150 miliona ljudi hronično boluje od hepatitisa C. Sudeći prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, hepatitis je u rasponu od umjerene do smrtonosne bolesti - navodi "Glas Amerike".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije