Zdravlje

Šta ne bi trebalo raditi nakon masaže, može biti štetno

Šta ne bi trebalo raditi nakon masaže, može biti štetno
Foto: rhythmuswege/Pixabay | Šta ne bi trebalo raditi nakon masaže, može biti štetno
N.N.

Masaža se kao metod liječenja primjenjuje već 5.000 godina, ona nam pomaže da se opustimo i sačuvamo svoje zdravlje, dakle koristi se kako u relaksacione, tako i u terapeutske svrhe.

Bilo da često posjećujete salon za masažu ili tek planirate prvi put da odete, važno je da imate na umu neka pravila ponašanja nakon masaže koja će vam pomoći kako biste postigli maksimalni učinak.

Masaža nije samo prijatno iskustvo, nego svojevrsna terapija koja pomaže vašem tijelu da se dubinski opustiti.

Zbog toga bi trebalo da pripazite na to kako se ponašate nakon masaže i kojim se aktivnostima bavite kako biste produžili njen učinak, ali i smanjili mogućnost ozbiljnih povreda.

1. Ne zaboravite da pijete vodu

Masaža vas dehidrira, zbog čega vaša cirkulacija, krv i limfni sistem postaju tromi. Limfni sistem nije u stanju da obavi svoj posao iznošenja toksina iz vašeg tijela, što dovodi do nakupljanja toksičnih materija i poništava svrhu detoksikacijske masaže. Zato uvijek nakon masaže konzumirajte dovoljno tečnosti.

Popijte punu čašu vode. Nemojte je zamijeniti čajem, kafom, alkohol ili bilo kojim drugim pićem. Oni su diuretici, tj. tjeraće vas da mokrite više, zbog čega vaše tijelo gubi više vode.

2. Nemojte odmah da se tuširate

Mnogi priznaju da se tuširaju čim masaža završi, uglavnom kako bi isprali ulje. Ovo je velika greška. Istina je da masaža jednostavno zagrijava eterična ulja, a treba im još sat vremena da ih koža upije. Umjesto toga, strpite se i sačekajte sat vremena prije nego što se istuširate. Pustite da ulja uđu u vašu kožu prije toplog tuširanja.

3. Nemojte se tuširati toplom vodom

Primamljivo je uživati u vrućoj kupki nakon duge, opuštajuće masaže. Ovo je još jedna loša ideja. U slučaju da patite od bilo kakve povrede mišića, vruća voda će samo pogoršati upalu. Za ublažavanje bola koristite hladnu vodu ili se tuširajte mlakom vodom koja će opustiti tijelo ne opterećujući mišiće. U slučaju da treba da ublažite bolove, koristite ledenu oblogu ili hladnu vodu.

4. Nemojte da jedete obilan obrok nakon masaže

Masaže izazivaju glad. To je zbog povećane cirkulacije krvi koja dovodi sve sisteme u organizmu u način rada visokih performansi, uključujući probavni sistem. Obilan i težak obrok, međutim, samo će učiniti da se vaše tijelo osjeća usporeno, naduto i letargično, umjesto da bude puno energije. Radije pojedite lagani zalogaj, a teži obrok sačuvajte za kasnije tokom dana.

5. Nemojte izlaziti napolje i baviti se napornim aktivnostima

Masaža koja traje sat vremena opušta tijelo i um. Najbolje je pustiti da nastave još neko vrijeme u tom stanju, umjesto da ih budite. Takođe, bavljenje bilo kakvom napornom aktivnošću kao što je gimnastika ili drugi sport, može rezultirati povredom mišića. Umjesto toga, obavite neku lakšu aktivnost.

Nakon masaže pokušajte da produžite osjećaj smirenosti. Odmarajte se, čitajte knjigu, gledajte serije i opustite se, radite sve što vas opušta fizički i psihički. Najbolje je rezervisati masažu za dan kada znate da ćete biti kod kuće barem četiri do šest sati nakon toga.

(24sedam)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije