Boško Despotović ručno kuje kazane: Nema dobre rakije bez kovačke ruke

Bojana Petković

NOVA TOPOLA - Kazandžijskim zanatom bavim se 57 godina, čekić u ruci držim duže od pola vijeka. Zanat sam naslijedio od oca, a on od mog djeda. U to staro vrijeme nije se radilo samo u jednoj radnji - moralo se raditi u više radnji da bi se usavršio zanat. I još učim, pogotovo u vrijeme novih tehnologija, kada imate razne aparate za zavarivanje. U prošlosti, kada sam htio nešto zavariti, vario sam na kovačkoj vatri, kazuje Boško Despotović iz sela Kočićevo, kod Nove Tople, jedini kazandžija na našim prostorima koji kazane ručno kuje čekićem.

Vrati na vijest

Komentari 0

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Prijavi se!

Nemate napravljen nalog? Registrujte se!

Registrujte se!

Za registraciju vam je potrebna email adresa koja će ujedno biti i korisničko ime. Nakon potvrđivanja naloga putem email adrese odaberite nadimak preko kojeg će vas drugi čitaoci prepoznavati.

Nevidljivi su svi podaci koje ste upisali, kao i email adresa, osim nadimka.

Nadimak će aplikacija napraviti od dijela email adrese. To možete promijeniti nakon aktivacije naloga u dijelu za upravljenje nalogom.

Ukoliko ste prijavljeni, nalogu možete pristupiti u padajućem meniju koji se nalazi u gornjem desnom uglu, klikom na svoj nadimak i odabirom stavke "Podešavanja".