Život

Fajtovci kod Sanskog Mosta: Mladi supružnici Alagić posvećeni poljoprivredi

Fajtovci kod Sanskog Mosta: Mladi supružnici Alagić posvećeni poljoprivredi
Foto: N.N. | Fajtovci nadomak Sanskog Mosta: Mladi supružnici Alagić posvećeni poljoprivredi

SANSKI MOST - Sve je manje mladih na selu, a život u ruralnim sredinama za mnoge mlade ljude danas nije prihvatljiv.

Ipak, postoje i oni koji svoju egzistenciju i budućnost upravo vežu za selo, a među takvima su bračni par Mehmed (24) i Admira (21) Alagić iz sanskog sela Fajtovci. Iako se poljoprivredom nije lako baviti, Mehmed je prionuo na posao odmah nakon završene srednje škole. Danas je najmlađi vlasnik poljoprivrednog gazdinstva na području općine Sanski Most i već nekoliko godina vodi brigu o golemom poljoprivrednom gazdinstvu, koje je naslijedio od oca Bege, također istaknutog poljoprivrednika.

"Trenutno na farmi posjedujemo preko 50 grla, od čega je polovina muznih krava. Također, bavimo se uzgojem tovnih bikova i trenutno ih posjedujemo sedam. U sklopu farme su velike površine poljoprivrednog zemljišta koje obrađujemo, sijemo kukuruz i drugu stočnu hranu, kao i pšenicu", kaže Alagić. Dodaje kako je prije dvije godine stupio u brak, a njegova supruga Admira prihvatila je i zavoljela život na selu.

Supružnici vrijedno rade i brinu o velikom imanju, siju velike površine, proizvode mlijeko i vode brigu o više od 50 muznih i drugih grla.

"Mladim ljudima je teško raditi ili rano ustajati, ali nama nije. Dižemo se prije pet sati kako bismo najprije namirili blago, a nakon toga slijede ostali poslovi koje je neophodno obaviti. Živjeti na selu nije lako, ali je lijepo", kaže Admira.

Pored poznavanja poljoprivrede, Mehmed je odlično upućen u rukovanje, pa i popravak brojnih poljoprivrednih mašina koje imaju, dok Admira ponosno kaže kako je naučila voziti i rukovati traktorom, pa je svom suprugu u poslovima uvijek desna ruka.

"Iz našeg i susjednih sela u inostranstvo je otišao veliki broj mladih ljudu, pa su sela opustjela. Ipak, mi smo našu budućnost vezali za ovaj posao, jer su ovi prostori idealni za bavljenje poljoprivredom. Uvjeren sam kako se od toga može dobro živjeti, samo treba zasukati rukave", kaže ovaj sanski poljoprivrednik.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika u Sanskom Mostu Husein Selimović ističe kako ovakve primjere vlast treba snažnije da podrže i pomognu, kako bi mladi ljudi ostali da žive u ruralnim sredinama.

Zbog toga ovo udruženje pomaže supružnicima u realizaciji projekta proširenja farme, kako bi uskoro povećali broj muznih grla i proizvodnju mlijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije