Život

Kako je Kenedi "spasio" Deda Mraza, ali je bomba ipak bačena

Kako je Kenedi "spasio" Deda Mraza, ali je bomba ipak bačena
Foto: N.N. | Kako je Kenedi "spasio" Deda Mraza, ali je bomba ipak bačena
Tanjug

U vrijeme Hladnog rata 1961. godine na adresu ondašnjeg predsjednika SAD Džona Kenedija pred Božić je stiglo pismo osmogodišnje djevojčice Mišel Rošon iz Marin Sitija koja ga je molila da spriječi eksploziju atomske bombe bačene na Sjeverni pol.

Mala Mišel je nekako saznala da će Rusi testirati novo oružje i uplašila se da će stradati i Deda Mraz.

"Molim Vas da spriječite da Rusi bombarduju Sjeverni pol", zatražila je djevojčica, a predsjednik Kenedi se lično postarao da joj odgovori: "Nemoj da se brineš za Deda Mraza. Juče sam lično razgovarao sa njim i on je sasvim dobro. Obići će sva mjesta kao i prošle godine".

Ova dva pisma su dio izložbe koju je organizovala Kenedijeva biblioteka u Bostonu, na kojoj su izloženi dokumenti i predmeti vezani za Božić, a koji su sačuvani u arhivi Muzeja posvećenog Kenediju.

Inače, Rusi su dva dana nakon što je stiglo Mišelino pismo u Bijelu kuću bacili svoju najveću nuklearnu bombu na poligon na Sjevernom polu. Rusi su ovu bombu koja je bila 1.750 puta jača od one bačene na Japan nazvali "kralj bomba" i njena eksplozija je izazvala proteste širom svijeta. 

Eksplozija se osjetila u Norveškoj i Finskoj i to je još najveća bomba koja je ikada eksplodirala na Zemlji.

Kenedi je, inače, u tom pismu dodao da se on nije brinuo samo za deda Mraza već za sve ljude na cijelom svijetu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije