Život

Ko je misteriozna Erdoanova supruga Emina? Odbila da se uda pokrivena, a onda šokirala svijet

Ko je misteriozna Erdoanova supruga Emina? Odbila da se uda pokrivena, a onda šokirala svijet
Foto: Reuters | Ko je misteriozna Erdoanova supruga Emina? Odbila da se uda pokrivena, a onda šokirala svijet
N.N.

U zvaničnu posjetu Srbiji stigao je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan, koji je sa sobom poveo suprugu Eminu. Dok se o njemu manje-više sve zna, informacija o prvoj dami Turske ima daleko manje.

Erdoanova supruga,  s kojom je u braku već 40 godina, u početku nije učestvovala u političkoj karijeri svog muža, a onda se našla u centru lokalnog skandala.

Bila je to šesta godina vladavine turskog predsjednika. Turska, tada i dalje neokrnjenog Ataturkovog nasljeđa, nije dobro podnijela stajling Emine Erdogan. Tačnije, riječ je o predstavnicama organizacije "Žene evropske republike Turske", koje su optužile Eminu Erdoan da je nosila hidžab tokom putovanja u inostranstvo, i tako "na netačan i nepravilan način predstavila lice savremene turske žene u međunarodnoj javnosti". Međutim, sve je ostalo na tužbi, a nakon inicijalne vijesti o ovom slučaju se više ništa nije znalo.

Konzervativna braća

Emina Erdoan ima 62 godine, a rođena je u Istanbulu. Međutim, i dalje postoje nedoumice oko naselja u kom je rođena, što je u Istanbulu jako važno: jer, ogromna je razlika između savremenog Uskudara (njen rodni kraj po jednim podacima) i konzervativnog i religioznog Fatihoma (u koji je stavljaju drugi izvori).

Emina je rođena u Uskudaru, dijelu Istanbula. Arapskog je porijekla, najmlađe dijete i jedina ćerka u porodici sa petoro djece. Umjetničku školu Mithat Pasa Aksam napustila je prije mature, a sa 15 godina brat Husein zabranio joj je da napušta kuću jer to ne priliči djevojkama njenih godina.

Emina je u jednom od retkih intervjua priznala da je to jako teško podnijela, te da je u jednom momentu pomišljala i na samoubistvo. Ipak, u pomoć joj je pritekla majka, koja joj daje dozvolu da izlazi iz kuće. Uskoro upoznaje spisateljicu Šule Jiskel, koja je preispitivala ulogu turske i uopšte muslimanske žene u svijetu.

Budućeg supruga upoznala je na skupu potdrške "Idealističkog ženskog udruženja" čija je bila članica, a vjenčali su se 1978. godine. Prijatelji je opisuju kao čvrstu, inteligentnu i duhovitu ženu koja voli da čita, pliva, vozi i sluša tursku klasičnu muziku, a u javnosti uvijek nosi hidžab.

Za Erdoana se udala uz veliki otpor njegove majke, koja je insistirala da joj se sin oženi potpuno pokrivenom djevojkom, što Emina nije htela.

"Tajip je izgubio nekoliko kilograma zbog stresa nakon svađe sa majkom. Izgledao je kao duh", rekla je pomenuta spisateljica Juksel.

Emina i Redžep Tajip imaju četvoro djece, dvije ćerke i dva sina.

Preživjela je sve uspone i padove svog supruga, od dolaska na čelo Istanbula, preko njegovih zatvorskih dana (Erdoan je četiri mjeseca proveo iza rešetaka zbog izazivanja vjerske mržnje), pa sve do njegovog osnivanja partije AKP i dolaska na čelo zemlje.

Promjena za 180 stepeni

Emina Erdogan je 2011. godine dobila nagradu Fonda Krans Montana za svoj rad o položaju žena u islamskom svijetu.

"Mi smatramo da sve žene na svijetu zaslužuju sva socijalna i politička prava. Prava žena ne treba da se prinose na žrtvu balansu snaga i bezbjednosti nekih režima. Zato smatram da našu borbu za mir, demokratiju i slobodu treba nastaviti sa velikom odlučnošću. Želim još jednom da ponovim da mi odbacujemo dvojne standarde i diskriminaciju", rekla je tada Emina i postala heroj sekularnih žena Turske.

Ova njena izjava na dodjeli nagrada veoma je bitna, jer je samo nekoliko godina kasnije promijenila stavove po tom pitanju.

Bilo je to 2016. godine, kada je njena izjava o haremima odjeknula u turskoj, ali i svjetskoj javnosti.

"Harem je prelijepa škola života. Kada gledamo umjetnička djela, u najvećem broju slučajeva srećemo žene opsjednute željom za vlašću i zadovoljstvima. Istovremeno, haremi su bili škole za žene, dom u kojem su se one pripremale za život, dobijale obrazovanje i zanimale dobrotvornim radom. Svim tim su upravljale majke sultana", izjavila je prva dama Turske na konferenciji "Majke sultana koje su ostavile trag u turskoj istoriji".

Supruga turskog predsjednika Emina Erdoan tvrdi da živi skromno po striktnim muslimanskim vrijednostima, ali joj je omiljena zabava trošenje novca.

Kritike o prekomjernom trošenju novca

Britanski mediji, na čelu sa Dejli mejlom, pisali su o rasipništvu porodice Erdogan i luksuznoj predsjedničkoj palati u kojoj boravi prva porodica Turske.

Bijela palata ima 1.150 soba, a njena izgradnja koštala je 615 miliona dolara. Četvorosturko je veća od Versaja Luja 14, a sa prvog mjesta najvećih palata svrgla je velelepno zdanje sultana od Bruneja. Britanski tabloidi navode da samo račun za struju mjesečno premašuje pola miliona dolara.

U pokušaju da Eminu Erdogan prikažu kao štedljivu, jednostavnu i ekološki osvješćenu prvu damu, turski mediji su pisali da ona upravlja kuhinjom u predsjedničkoj palati, navodeći njene napore da se "što više smanji otpad", zbog čega se navodno kore limuna i jabuka recikliraju, a koštice maslina koriste za pripremanje umaka...

Međutim, ubrzo su se pojavile tvrdnje da se u palati najviše konzumira bijeli čaj iz turske pokrajine Rize, na istočnoj obali Crnog mora, i to onog koji se prodaje za 1.800 do 2.000 dolara za kilogram.

(Kurir.rs/ Blic)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije