Život

Pratite nas na Google news

Neka jesen postane omiljeno godišnje doba

Neka jesen postane omiljeno godišnje doba
Foto: Ilustracija | Neka jesen postane omiljeno godišnje doba
N.N.

S razlogom se kaže da je jesen jedno od najljepših godišnjih doba. Jesen nam nudi i nove početke, nove planove i uranjanje u jedan drugačiji ritam života. Ujedno je idealna za aktivnosti od kojih će nam živnuti i tijelo i duh. Odiše prirodnom čarolijom, kao nijedno drugo godišnje doba.

Ovi sunčani dani takođe nam idu na ruku, a ako ste i vi ljubitelj jeseni, evo prijedloga u kojim aktivnostima možete istinski uživati. Sve će one pridonijeti boljitku čitavog organizma, a istovremeno bude sva naša osjetila.

Provedite dan u šumi ili parku

Opadanje lišća s drveća i njihovo mijenjanje boja uči nas važnoj životnoj lekciji - dobro je otpustiti ono loše i prigrliti promjene. Dan proveden u takvom prirodnom okruženju ili odlazak u obližnju šumu pokazaće vam koliko su važne male stvari i koliko se ljepote krije u svakodnevici.

Prigrlite jesensko cvijeće

Iako smo nekako uvijek više skloni uživati u prolje'nom i ljetnom cvijeću, ono jesensko takođe ima svoje čari. Na tržnicama, u cvjećarama i trgovinama već su se počele javljati erika i vrijesak, a tu su svakako i zvjezdani, tustika, određene vrste fuksije i japanska šumarica. Svaka od njih priča neku svoju bajku, a kada se kombinuju zajedno u aranžmanima daće jesensku notu svakom domu.

Uredite dom bojama jeseni

Cvijeće je ujedno jedna od najboljih dekoracija kojima možete uljepšati svoje okruženje, bilo da je riječ o vanjskom ili unutrašnjem uređenju. Osim toga, jesen obiluje prirodnim elementima koji mogu poslužiti kao jedinstvena dekoracija.

Lišće u nijansama žute i crvene boje, bundeve, jabuke, dunja, grančice, kesteni - svi oni mogu biti dekorativni elementi baš svakog doma, a ne koštaju ništa. Dovoljno je prošetati prirodom. Tome možete pridodati i dekorativne svijeće i jastučiće u toplim bojama jeseni.

Uživajte u svim oblicima kestena

Jedan od jesenskih plodova kojem se uvijek posebno veselimo svakako je kesten. Bilo da je riječ o kuvanom, pečenom ili onom u obliku kesten-pirea sa šlagom, jesen ne može proći bez njega. Osim toga, kesten je jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, a obiluje i vitaminom B6. Takođe je i dobar izvor kalijuma i folne kiseline te prehrambenih vlakana neophodnih za pravilno funkcionisanje probavnog sistema.

Uronite u omiljenu knjigu

Jednom kada ste pripremili kesten, najbolje je zavući se pod dekicu i uroniti u dobru knjigu. Srećom po knjigoljupce, ova je jesen bogata novim naslovima, inspiraciju ćete pronaći na bilo kojem sajtu koji se bavi književnošću.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije