Život

Šestoro djece živi bez roditelja, majka ih napustila, otac u zatvoru

Šestoro djece živi bez roditelja, majka ih napustila, otac u zatvoru
Foto: RTS | Šestoro djece živi bez roditelja, majka ih napustila, otac u zatvor

​U Novom Kozjaku kod Alibunara šestoro djece živi bez roditelja. Majka ih je napustila, otac je u zatvoru. Imaju od tri do 16 godina i sami se brinu jedni o drugima. Ovo je priča koju je prije dva dana objavio RTS, a potresla je cijeli region.

Naime, prema nezvaničnim saznanjima RTS-a, d.eca su tokom prethodne noći prebačena u odgovarajuću ustanovu na teritoriji Vojvodine. Oni su dobro i svi su na istom mjestu, nisu razdvojeni.

Sami i bez hrane

Stevan voli fudbal, ali nema vremena za igru. Sanja bi željela da ima mobilni telefon, a nema ni fiksni. Bliznakinje od tri godine obožavaju lutke, ali nemaju nijednu. Nemaju ni šta da jedu, redovno. Nemaju roditelje uz sebe. Nemaju normalno djetinjstvo, piše RTS.

Kažu da im često nedostaje hrana, pelene za bebe, patike...

Stevan ima 15 godina i radi fizičke poslove da bi prehranio pet sestara koje žive sa njim. Sanja ima 11 godina i kuva, pere veš, čisti kuću, presvlači najmlađu decu, uspavljuje ih. Sječe i drva da nešto zaradi.

Djeca kažu da ih majka posjećuje vikendom. Ponovo se udala i živi u Alibunaru. Kada dođe u Novi Kozjak pomogne kćerki u kućnim poslovima.

"Kada bude socijalna pomoć, ja ili Magdalena odemo u Alibunar, kupimo nam meso, hleb, mleko", kaže jedanaestogodišnja Slavica Paun.

Djeca svjesna da su napuštena

Da bi preživjela, starija djeca rade za dnevnicu. Stevan Paun zato ne ide redovno u školu. Iako mala, djeca su sjvesna da su napuštena. I da su sama.

Žive u lošim uslovima. Kuća zapuštena, djeca često prehlađena. Imaju još jednu sestru, koja je bolesna i zato je u hraniteljskoj porodici. Direktor Centra za socijalni rad u Alibunaru Zoran Prebiračević kaže da su primijetili da majka zanemaruje djecu.

"Pošto je cilj da deca žive u prirodnim i porodičnim uslovima, mi smo dali sve od sebe da se stvore bolji uslovi da ona živi sa njima. Ona nam je uvek davala izjavu da će biti sa njima", rekao je Prebiračević.

"Uslovi" u kojima ova djeca žive daleko su od toga da se uopšte mogu nazvati uslovima. Prirodni i porodični nisu odavno. I posao Centra za socijalni rad nije da obezbjeđuje dobre uslove majci da bi se vratila u porodicu, već da omogući dobre ili za početak normalne uslove za djecu.

Ko je u mat poziciji

Centar je majci izrekao korektivne mjere, a zatim podnio krivičnu prijavu. U avgustu prošle godine.

"Ona se oglušila o korektivni nadzor koji joj je uručen, pa je centar za socijalni rad 6. avgusta 2019. godine podneo tužilaštvu krivičnu prijavu protiv majke za zanemarivanje dece", naveo je Prebiračević ističući da je ona iskazala da nema namjeru da boravi u Kozjaku s decom.

"Na kraju smo i mi u jednoj mat poziciji, nećemo ostaviti tu decu na cedilu", dodao je.

Ali djeca jesu ostavljena.

"Imamo ozbiljan problem, žao nam je što tužilaštvo ne reaguje brže, to je sudbina dece u pitanju. Mi ćemo dati i dajemo sve od sebe, na kraju krajeva i u hraniteljsku porodicu da ih damo, to će najverovatnije da bude", kaže Prebiračević.

Kada jedna majka odavno to nije, stručne službe moraju da preuzmu brigu o porodici. Zakon je jasan, ako nije moguće da deca odrastaju u svojoj porodici i prirodnom okruženju, hraniteljska porodica je uvijek bolja mogućnost nego dom.

Kako je moguće da se u Opštini, Centru za socijalni rad mesecima veća šta će biti sa ovom djecom, a ona su i prethodne noći spavala sama i gladna – i ovog jutra ustala, a nikog nema da im pripremi doručak, umije ih i obuče. Ili, za početak, da im poželi dobro jutro.

Hitno informacija o slučaju

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević zatražio je od Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, da hitno dostavi informacije o slučaju.

Takođe je naložilo republičkoj inspekciji socijalne zaštite da izvrši uvid u rad Centra za socijalni rad u Alibunaru.

Zatim je i zaštitnik građana Zoran Pašalić, na osnovu saznanja iz medija, pokrenuo postupak kontrole rada Centra za socijalni rad Alibunar.

Zbog hitnosti slučaja, Centru je dao rok od 15 dana da izvesti o svom radu.

Republički i pokrajinski ombudsman zajedno rade na ovom slučaju zbog teške situacije u kojoj se deca nalaze, ali i zbog preplitanja nadležnosti na ovom slučaju.

Stručni nadzor pokazaće ko je napravio propust u ovom slučaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije