Život

Tokom 60 godina frizerskog zanata mušterije joj otkrile mnoge tajne

Tokom 60 godina frizerskog zanata mušterije joj otkrile mnoge tajne
Foto: Velibor Tripić | Boženi Kapisodi tokom 60 godina frizerskog zanata mušterije otkrivale mnoge tajne

BANJALUKA - Božena Kapisoda, tada već iskusna frizerka, 1961. godine došla je iz Osijeka u Banjaluku te počela raditi u salonu "Berber" koji se nalazio u Gospodskoj ulici.

Nakon 10 godina rada za porodicu Berber otvorila je svoj frizerski salon na Bulevaru, a 1980. godine prešla je u salon smješten u Starom zanatskom centru, tačnije u Ulici Veselina Masleše. 

Iako je u penziji, u salon dolazi svakodnevno da, kako kaže, vidi kako ide posao, da da savjet radnicama kako završiti neku frizuru, ali i da sređuje frizure vjernim dugogodišnjim mušterijama.

"Ne radim ja puno, ali ipak na molbu mojih višedecenijskih mušterija dođem da im namjestim frizuru. Kada u salon dođu inspektori, ja im u šali kažem: 'Ja sam veći inspektor od vas'", kazuje kroz smijeh ova šarmantna sedamdesetsedmogodišnja gospođa, koja se frizerskim zanatom bavi dugih 60 godina.

Kako kaže, friziranje nije bilo njeno prvo opredjeljenje kada se odlučivala za zanimanje kojim će se baviti cijeli život, jer je htjela da pohađa umjetničku školu.

"Lijepo sam crtala, a u umjetničku školu mogla sam ići u Zagreb ili Split, te sam odustala. Družila sam se sa kćerkom frizera, stalno sam ulazila kod njega u salon, to mi se dopalo i odlučila sam kod njega učiti zanat", prisjeća se Božena.

Pojašnjava ova gospođa blagog osmijeha da se nije pokajala što je izabrala ovo zanimanje, te kazuje kako je bilo naporno kroz sve godine koje su iza nje raditi i da se ovim poslom može baviti samo onaj ko je zaista vrijedan i ko želi da uči. 

Dobitnica je brojnih diploma i nagrada iz Beograda, Beča, Londona, Osijeka, Zagreba i Banjaluke, a bila je predsjednica žirija na mnogim takmičenjima lokalnog i međunarodnog karaktera, da bi danas njeno umijeće bilo u rukama tima u kojem se nalaze i njene kćerke. 

"Moj posao su naslijedile kćerke Ivana i Jelena. Njihova primarna zanimanja nisu podrazumijevala frizeraj - jedna je završila gimnaziju, a druga ekonomsku školu. Naknadno su učile da bi dobile diplome i radile u salonu", kaže Božena. 

Ona dodaje da su frizeri svojevrsni psiholozi, te da kad mušterija uđe u radnju, na prvi pogled procijeni da li je može frizirati ili ne. 

"Skoro nam je dolazila mušterija, htjela se naručiti za frizuru, ali rekla sam joj da nemamo slobodnog mjesta te se gospođa naljutila. Mušterija koja je svjedočila razgovoru pitala me: 'Božena, zašto je niste primili?', a ja odgovorim da sam na prvi pogled procijenila da gospođa nije pogodna i da bi možda napravila neku neprijatnost u radnji", pouzdala se Božena u dugogodišnje iskustvo s ljudima.

Gospođa čije su osnovno oruđe za rad makaze i češalj kazuje da mušterije frizeru kojem vjeruju povjere i neke svoje tajne, te se prisjeća kako su u neko staro vrijeme dok su mušterije još sjedile pod haubama čitale naglas pisma koja su dobijale i da su to bili divni zajednički trenuci koji se i danas pamte.

"Brojni poznati Banjalučani su dolazili kod mene, a najviše sam voljela frizirati profesore i ljekare. Nemam fakultet, ali uz razgovor s ovim ljudima sam puno naučila, čula dosta i o njima, ali sve to što su mi u povjerenju rekli je ostajalo u radnji, nikad nikome nisam pričala šta su oni pričali meni", kazuje Božena.

Dešavalo se i da mušterijama ne naplati uslugu.

"Mušterije kojima nisam naplaćivala ili nisu bile finansijski dobro situirane ili sam ih prosto voljela. A za vrijeme onih teških ratnih dana imala sam praksu da ne naplaćujem češljanje budućim mladama. Moje pomoćnice i ostali frizeri znali su me pitati zašto nisam naplatila, a ja sam im odgovarala da je to neka moja satisfakcija", prisjeća se Božena.

Daleko se proširio glas da je posebno vješta u pravljenju svečanih frizura, te da su punđe njena specijalnost.

"Poznata sam po punđama, to mi je zaista išlo od ruke. Nekad sam radila i velne, odnosno talase, a to rijetko ko i danas zna. I neki koji su učili zanat, ali i već formirani frizeri su dolazili da ih učim da prave velne", ponosna je Božena. 

Za kraj razgovora kazuje da će se tokom 2020. godine najviše nositi bob frizure, duže ili kraće, sa šiškama - ravnim, kraćim, dužim, kako već kome pristaje, a kada je u pitanju nijansa koja će dominirati, objašnjava Božena da će to biti plava boja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije