Život

Zašto se trebate tuširati prije spavanja?

Zašto se trebate tuširati prije spavanja?
Zašto se trebate tuširati prije spavanja?

Istraživanja su i ranije pokazala kako tuširanje može probuditi um i potaknuti kreativnost, a nova studija podržava teoriju koja kaže da ćete lakše zaspati ako se istuširate prije odlaska u krevet.

Doktorica Diana Augeli iz Centra za spavanje u New York-Presbyterian/Weill Cornell medicinskom centru je usporedila studije koje govore o pranju prije spavanja s navikama tuširanja. Iako postoje neznatna odstupanja, ipak dolazimo do zajedničkog zaključka: otuširajte se prije spavanja, tijelo se će ohladiti i opustiti.

Bitna stavka u cijeloj priči je odabir pravog trenutka.

“Ne želite se zagrijati netom prije odlaska u krevet”, rekla je doktorica Augeli za TIME Health i da je hlađenje signal koji govori tijelu kako je vrijeme za spavanje.

Koje je idealno vrijeme? Sat i po vremena prije nego planirate zaspati. Vaše tijelo dotad bez problema može regulirati cirkadijani ritam – koji signalizira tijelo kada je vrijeme za spavanje, a kada morate biti na oprezu.

Nakon tuširanja bićete zagrijani, aktivni, možda čak i kreativni, a kako vrijeme prolazi i krene proces hlađenja, vaše tijelo će izabrati odmor umjesto topline. Osim toga, bićete suvi nakon 90 minuta – a jastuk neće biti vlažan.

(Men's Health)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije