Svijet životinja

Pratite nas na Google news

Armani prestaje koristiti krzno

Armani prestaje koristiti krzno
Armani prestaje koristiti krzno
N.N.

Đorđo Armani izjavio je: "Sa zadovoljstvom objavljujem da se Armani grupa čvrsto opredijelila za prestanak korištenja životinjskoga krzna u svojim kolekcijama

Međunarodna organizacija Fur Free Alliance pohvaljuje poznati luksuzni brend Armani zbog objave o prestanku korištenja životinjskoga krzna. Svojom odlukom ova prestižna italijanska modna marka odgovorila je na rastuću potražnju potrošača za etičnom i održivom modom.

Armani će prestati koristiti sve krzno iz svojih kolekcija, uključujući zečje krzno, počevši od jeseni/zime 2016. godine. Ovaj brend obvezao se na takvu politiku nakon rada s organizacijom Fur Free Alliance, međunarodnom koalicijom koju čini više od 40 organizacija za zaštitu životinja, usmjerenu na okončanje trgovine krznom.

Đorđo Armani izjavio je: "Sa zadovoljstvom objavljujem da se Armani grupa čvrsto opredijelila za prestanak korištenja životinjskoga krzna u svojim kolekcijama. Tehnološki napredak postignut tokom godina omogućio nam je odgovarajuće alternative, čime upotreba okrutnih postupaka prema životinjama postaje potpuno nepotrebna. Prateći već ranije pokrenut pozitivan proces, moja kompanija sada čini velik korak naprijed, odražavajući našu pažnju prema kritičnim pitanjima zaštite i brige za okolinu i životinje."

Većina krzna korištenog u modnoj industriji dolazi s farma gdje se divlje životinje drže u malim kavezima i usmrćuju okrutnim metodama kako bi se krzno očuvalo, poput gušenja plinom i analne elektrokucije. Povrh svega, proizvodnja životinjskoga krzna ima visoku cijenu za zaštitu okoline i zdravstvene rizike zbog proizvodnih procesa koji uključuju brojne hemikalije.

Obavezujući se na politiku nekorištenja životinjskoga krzna, Armani se pridružuje drugim prestižnim brendovima kao što su Hugo Boss, Tommy Hilfiger, Calvin Klein i Stella McCartney, potvrđujući etičku zabrinutost nove generacije modnih potrošača.

Joh Vinding, predsjedavajući koalicije Fur Free Alliance, kaže: ''Armanijev prestanak prodaje krzna jasno pokazuje da dizajneri i potrošači mogu imati kreativnu slobodu i luksuz bez podrške okrutnosti nad životinjama. Gospodin Armani je trendseter u svijetu mode već dekadama, a ova posljednja izjava dokaz je da su saosjećanje i inovacija budućnost mode."

Promjena etičke percepcije društva prema životinjama i dugotrajno javno protivljenje industriji proizvodnje krzna doveli su do toga da su Ujedinjeno Kraljevstvo, Austrija, Slovenija, Makedonija i mnoge druge države zabranile uzgoj životinja radi krzna.

Rasprave o zabrani takvog uzgajanja postaju sve rasprostranjenije u svijetu, a vlade koje vrednuju dobrobit životinja prepoznaju činjenicu da krzno nema budućnost.

Armanijeva saosjećajna odluka spasiće hiljade životinja od nepotrebne patnje. Tu odluku slave Fur Free Alliance i milioni njihovih simpatizera širom svijeta.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije