Svijet životinja

Pratite nas na Google news

Otkriveno najmanje 60 mrtvih foka

Otkriveno najmanje 60 mrtvih foka
Foto: N.N. | Otkriveno najmanje 60 mrtvih foka
Tanjug

ANKORIDŽ - Najmanje 60 mrtvih foka otkriveno je na obalama Beringovog i Čukotskog mora na sjeverozapadu Aljaske, a naučnici pokušavaju da otkriju šta je uzrok njihove smrti, saopštila je Nacionalna uprava za okeane i atmosferu.

Uginule bradate, pjegave i prstenaste foke pronađene su u oblasti od južog dijela Beringovog moreuza do obale Čukotskog mora iznad Arktičkog kruga, precizira se u saopštenju.

Beringovo i Čukotsko more su mnogo plići nego što je normalno, a temperatura na površini je daleko viša od uobičajene, navode naučnici, prenosi Rojters.

Ipak, uzrok pomora foka još je nepoznat, izjavila je Džuli Spigl, portparol Nacionalne uprave za okeane i atmosferu.

“Radimo na tome da dovedemo eksperte za naše morske sisare, a naši partneri će sakupiti uzorke. Moguće je da su u pitanju štetne alge, ali može da bude i još mnogo toga”, navela je Spigl.

U Beringovom moru više skor da nema leda, a ljetnje topljenje došlo je najmanje tri nedelje prije uobičajenog termina, dok je topljenje u Čukotskom moru poranilo oko mjesec dana, kaže klimatolog Brajan Bretšnajder.

Temperature površine vode duž obala Beringovog mora i južnog dela Čukotskog mora prošlog mjeseca su bile 4.5 stepena iznad normale, a znatno su više od uobičajenih i ove nedjelje, podaci su Nacionalne uprave za okeane i atmosferu.

Bradate, pjegave i prstenaste foke koriste sante leda kao platforme dok tragaju za hranom, kao i za odmor i podizanje mladunaca.

Izvještaji o uginulim fokama stižu u isto vrijeme kada i vijesti o otkrićima mrtviih sivih kitova duž američke Zapadne obale, od Kalifornije do Aljaske.

Pomor kitova označen je kao “neuobičajeni smrtni događaj”, što je klasifikacija zbog koje se otvara posebna istraga.

Nije jasno da li su uginuća foka i kitova povezana.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije