Svijet životinja

Zbog čega mačke grizu

Zbog čega mačke grizu
Foto: Pixabay | Zbog čeka mačke grizu

Vrlo je važno razlikovati lagane mačije ugrize od agresivnih jer se radi o dva potpuno različita fenomena. Lagani mačiji ugrizi ne bole i mačje zube tada jedva osjetite na svojoj koži. No ako vas mačka zagrize toliko jako da vam njeni zubi prodru kroz kožu, to znači da je vjerojatno prestrašena, da brani svoju teritoriju ili da brani sebe.

"Ako mazite mačku, a ona vas prvo počne lizati pa lagano gristi, nema potrebe da se brinete. Obično se radi o igri", objasnila je veterinarka Vajlani Sung iz San Franciska za PetMD.

S njom se složila i dr. Liz Stelov, koja je dodala da ako drugi znakovi agresije, poput šištanja, režanja i pokazivanja kandži, ne postoje, tada se vjerovatno samo radi o tzv. ljubavnom ugrizu.

"Govor mačijeg tijela obično je prilično opušten, iako mačka može postati malo napeta neposredno prije ugriza", rekla je Stelov.

"Ljubavni ugriz zapravo i nije najbolja riječ. Ne postoji dovoljno istraživanja koja bi dala odgovor na pitanje zbog čega mačke to čine. Većina zaključaka izvodi se iz nagađanja, ali to uglavnom nije znak naklonosti, nego signal da je mačka gotova s ​​interakcijom, odnosno da joj se više ne da maziti. Ako se maženje nastavi, mačka može ugristi."

Stelov je dodala i da ponekad mačka slučajno ugrize, bez namjere da vam nešto poruči ili naudi. Zbog toga je, kaže, vrlo važno dobro poznavati govor tijela vaše ljubimice.

"Nikada nemojte negativno reagovati na ugriz jer mačka tada može postati još agresivnija. U slučaju da vas jako ugrize, operite ranu i posjetite doktora. Pripazite na znakove nelagode, poput ušiju pomaknutih u stranu ili trzajućeg repa, i prestanite maziti mačku ako primijetite da joj to ne odgovara", zaključili su veterinari.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije