Novosti

Amerikanci traže liberalizaciju uvoza polovnjaka

Amerikanci traže liberalizaciju uvoza polovnjaka
Amerikanci traže liberalizaciju uvoza polovnjaka

Kupci automobila u SAD često su uskraćeni za mogućnost nabavke određenog inostranog modela, s obzirom da vozila koja ne zadovoljavaju propisane federalne standarde mogu da budu uvezena tek nakon 25 godina.

Nezadovoljni takvim rješenjem, ljubitelji automobila su pokrenuli peticiju kojom traže da se taj rok spusti na prihvatljivijih 15 godina.

Inostrani proizvođači automobila koji su procijenili da im se ne isplati da svoje modele ponude kupcima u Sjedinjenim Državama nemaju potrebu da takva vozila prilagođavaju američkim tehničkim i bezbjednosnim standardima, piše B92.

Prema zakonu koji je donijet 1988, ovakvi modeli se mogu uvesti na tržište SAD tek kada protekne 25 godina od datuma njihove proizvodnje. Propis je uveden iz bezbjednosnih i ekoloških razloga, ali i da bi se osujetilo sivo tržište i zaštitila domaća auto-industrija i veliki uvoznici automobila.

Naime, nakon četvrt vijeka za određeni model su zainteresovani samo automobilski entuzijasti i kolekcionari, pa je broj uvezenih primjeraka veoma mali. Ipak, mnogi od njih ne žele da čekaju tako dug period da bi vozili, na primjer, omiljeni Citroen.

Zbog toga je grupa ljubitelja automobila pokrenula inicijativu za promjenu zakona zahtijevajući da se ovaj period skrati na 15 godina. Oni smatraju da bi broj uvezenih automobila starih 15 godina takođe bio marginalan i da ne bi ugrozio bezbjednost saobraćaja i životnu okolinu.

Osim toga, kada su bezbjednost i ekologija u pitanju, takvi modeli su uglavnom u rangu sa 15 godina starim domaćim i legalno uvezeni stranim automobilima, tvrde autori peticije.

Rok za potpisivanje je 5. septembar, do kada je potrebno sakupiti 100.000 potpisa kako bi o ovom prijedlogu odlučivala američka administracija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije