Novosti

Aston Martin pravi 28 primjeraka modela Goldfinger DB5

Aston Martin pravi 28 primjeraka modela Goldfinger DB5
Foto: N.N. | Aston Martin pravii 28 primjeraka modela Goldfinger DB5

Aston Martin DB5 iz filma "Goldfinger" je jedan od najpoznatijih filmskih automobila na svijetu, a svi oni kojima je taj automobil drag imaju razloga da se raduju, s obzirom da je britanski proizvođač odlučio da ponovo konstruiše ovaj model.

Naime, kompanija Aston Martin je slično uradila i sa modelom DB4 pod programom po imenu "Continuation", a on je postigao veliki uspjeh. Ovaj novi projekat će nastati kao rezultat zajedničkog rada kompanija Aston Martin i EON Productions. Proizvodnja će biti ograničena na 28 jedinica koje će biti inspirisane modelom DB5 iz filma "Goldfinger".

Predstavnici britanskog proizvođača navode da će svaki primjerak biti autentična kopija automobila iz filma, ali da će on "pretrpjeti izvjesne promjene kako bi pružao najviši nivo kvaliteta izrade i pouzdanosti".

Automobile će proizvoditi odjeljenje Aston Martin Works, a svaki od primjeraka će biti ofarban u "Silver Birch" boji spoljašnjosti. Autentičnost ne staje samo kod boje, već će svaki primjerak biti opremljen i raznovrsnim "funkcionalnim gedžetima" kakve je imao i automobil iz filma. Iako sumanjamo da će automobil zaista posjedovati funkcionalno sjedište koje se može "izbaciti" iz automobila, predstavnici kompanije su potvrdili da će ovaj model imati tablice koje se mogu mijnjati, između ostalog.

Nažalost, loša vijest je ta što ovaj model neće biti legalan za javne puteve. Takođe, svaki primjerak će koštati oko tri miliona evra.

Prvi modeli će kupcima biti dostavljeni 2020. godine, a 25 primjeraka je namijenjeno privatnim vlasnicima, dok će po jedan primjerak zadržati kompanije Aston Martin i EON Productions. Jedan primjerak ovog modela će biti namijenjen aukciji sa koje će sav prihod ostvaren od prodaje biti namijenjen humanitarnim fondacijama.

Još uvijek se ne zna puno detalja o ovom modelu, ali znamo da je originalni DB5 posjedovao šestocilindarski agregat radne zapremine četiri litara koji je razvijao 282 konjske snage (210kW) i 379 Nm obrtnog momenta. Zahvaljujući tom agregatu Aston Martin DB5 je od 0 do 100 km/h ubrzavao za 7,1 sekudnu i postizao je maksimalnu brzinu od 238 km/h.

Iako je pomalo razočaravajuće to što ovaj model neće biti legalan za javne puteve, izvršni direktor kompanije Aston Martin, Endi Palmer je izjavio da je konekcija između Aston Martina i Džejms Bonda nešto na šta su svi iz kompanije jako ponosni, te da ovaj projekat ima izuzetno veliku važnost za sve iz kompanije.

(vrelegume)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije