Novosti

Audi predstavio još snažniji SQ5 TDI sa 340 KS (FOTO)

Audi predstavio još snažniji SQ5 TDI sa 340 KS (FOTO)
Audi predstavio još snažniji SQ5 TDI sa 340 KS (FOTO)

Dodavanjem riječi "plus" u nazivu modela u Audiju su predstavili još snažniju verziju turbodizelskog crossovera SQ5 TDI čiji motor sada umjesto 313 raspolaže sa 340 KS.

Audi SQ5 TDI predstavljen je 2012. godine kao izuzetno zanimljiv crossover koji pokreće snažni trolitarski turbodizelski motor sa 313 KS i 650 Nm najvećeg obrtnog momenta. Nekoliko godina nakon premijere u Audiju su odlučili da je došlo vrijeme za još snažniju varijantu spomenutog automobila, pa je predstavljen SQ5 TDI plus čiji je 6-cilindarski trolitarski TDI motor pojačan na 340 KS, uz vrijednost najvećeg obrtnog momenta koja sada iznosi 700 Nm, čime je Audijev turbodizelski crossover sada snažniji i od nedavno predstavljenog modela SQ5 Competition čiji motor razvija 326 KS.

Iznenađenje je da dodatne konjske snage u ovom slučaju nisu uticale na performanse, pa i SQ5 TDI plus od 0 do 100 km/h stiže nakon 5,1 sekunde, a njegova maksimalna brzina elektronski je ograničena do 250 km/h. U slučaju skidanja elektronskog ograničenja maksimalne brzine za očekivati je da bi SQ5 TDI plus ipak bio nešto brži od slabijeg modela. S obzirom na performanse automobil se može pohvaliti izuzetno niskom prosječnom potrošnjom goriva koja iznosi 6,6 litara nakon 100 pređenih kilometara. Prosječna emisija CO2 je 174 g/km.

Crossover s performansama sportskih automobila postavljen je na crnim 21-inčnim aluminijskim felgama na kojima su gume dimenzija 255/40. Prijenos snage distribuira se preko obje osovine, a tu je i ograničena blokada zadnjeg diferencijala.

Pored mehaničkih poboljšanja, SQ5 TDI plus dobio je nekolicinu crnih karoserijskih detalja među koje spadaju ručke na vratima, kućišta vanjskih retrovizora, spojler na petim vratima i zadnji difuzor zraka. Vizuelna razlika u odnosu na standardni SQ5 TDI može se vidjeti i na novom dizajnu četverostrukih završetaka izduvnog sistema.

Audi će SQ5 TDI plus obojen Macaw plavom bojom ponuditi u samo 100 primjeraka, a pored ekskluzivne boje karoserije unutrašnjost automobila obložena je crnom Nappa kožom, a sva prošivanja urađena su s koncem plave boje.

Cijena osnovnog Audija SQ5 TDI plus u Njemačkoj iznosi 67.700 evra, a uz opcione pakete iznos raste na 79.700 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije