Novosti

BMW vidi budućnost u vodoniku i električnoj energiji

BMW vidi budućnost u vodoniku i električnoj energiji
BMW vidi budućnost u vodoniku i električnoj energiji

BMW želi da proširi ponudu kada je riječ o automobilima sa vodoničnim gorivnim ćelijama.

Bavarska fabrika s pravom smatra da su „plug-in“ hibridi samo prelazna mjera, dok je krajnja solucija, što se „zelene“ mobilnosti tiče, kombinacija električnih i vozila sa vodoničnim gorivnim ćelijama. Tako kaže Merten Jung, BMW-ov šef razvoja gorivnih ćelija. On smatra da će „plug-in“ hibridi blagovremeno nestati sa puteva.

„Mi očekujemo da automobili pogonjeni baterijama i gorivnim ćelijama koegzistiraju u budućnosti, dok su „plug-in“ hibridi privremena solucija dok ne dođemo do te tačke.“, rekao je on.

Jung je objasnio da potpuno električni pogon može dobro da funkcioniše za manja vozila namijenjena za kraće distance, dok je vodonični pogon idealan za veća vozila, koja mogu da prevaljuju duže distance. Ova kombinacija dva tipa alternativnog pogona, po Jungu, redukovala bi potrebu za „plug-in“ hibridima, kao što su ovi koji se danas prodaju na tržištu.

„Troškovi i težina električnih vozila u najvećoj mjeri zavise od baterija; ukoliko imate malu bateriju, elektro pogon ima više smisla od vodonika. Kritična autonomija je 300-400 kilometara“, kaže Jung. „Ukoliko električnim automobilom želite da idete preko 300-400 kilometara, morate instalirati veću bateriju, koja je ujedno teža i skuplja, i doći ćete do tačke kada takvo rješenje više nema smisla.“

Velika prepreka, što se tiče vozila pogonjenih gorivnim ćelijama je nedostatak odgovarajuće infrastrukture, ali mnoge zemlje ubrzano investiraju u stanice za punjenje. „Prednost je što možete postojeće benzinske stanice da konvertujete u vodonične, tako da odgovarajuća mreža može da se ostvari korak po korak“, smatra Jung.

Za sada, BMW nudi „plug-in“ verzije za mnoge svoje modele, uključujući opcije od i8 sportiste do 330e sedana. Tu je čak i X5 Drive 40e, a planira se i X1 PHEV. U isto vrijeme, bavarski proizvođač je pokazao koliko su mu važni i potpuno električni modeli (i3 koji je u prodaji, dok se električna perjanica očekuje do 2021). Što se gorivnih ćelija tiče, BMW-ovi inženjeri su eksperimentisali sa i8, konvertovavši ga u model sa vodoničnim pogonom, kao i sa serijom 5 GT, takođe sa gorivnim ćelijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije