Novosti

Buduće vozače ocjenjuju penzioneri i funkcioneri?

Buduće vozače ocjenjuju penzioneri i funkcioneri?
Buduće vozače ocjenjuju penzioneri i funkcioneri?

BANJALUKA - Pojedini kandidati za članove komisija za polaganje vozačkih ispita tvrde da je skoro imenovanje izvršeno pod sumnjivim okolnostima te da na ta mjesta budu postavljani uvijek isti ljudi, koji su pritom zaposleni na drugim radnim mjestima.

Tako je, prema tvrdnji jednog od kandidata koji nije prošao na javnom konkursu, u devet ispitnih centara u RS ostalo čak 80 odsto starih članova.

Među njima su, kako navodi, penzioneri, vozači bivših ministara, ali i lica zaposlena u raznim državnim institucijama, direktori preduzeća, škola, aerodroma, nastavnici, ispitivači sa sumnjivim licencama, što sve navodi na pitanje kako uspijevaju uskladiti obaveze na obje strane.

Ovo se, kako kaže, posebno odnosi na članove komisije za praktični dio ispita. 

Mićo Miljević, inženjer saobraćaja iz Banjaluke, kazao je da su u više navrata pokušavali resornom ministarstvu, bivšem i sadašnjem, ukazati na problem organizacije polaganja vozačkih ispita, ali da ni na jedan dopis nisu dobili odgovor.

"Ova djelatnost trebalo bi da bude od posebnog društvenog značaja s obzirom na posljedice ako se ne sprovodi kvalitetno. Ovlašteni ispitivači su najslabija karika u tom sistemu zahvaljujući resornom ministarstvu i Zavodu za obrazovanje odraslih RS, koji se slijepo drže Pravilnika koji je propisalo Ministarstvo komunikacija i transporta BiH", rekao je on. Miljević je ukazao da je na konkursu, pored opštih uslova, kandidat morao imati licencu i uslov da nije angažovan u auto-školi ili na poslovima nadzora nad radom komisije te da nije bilo drugih uslova, iako Ministarstvo može propisati i dodatne uslove.

"Logično bi bilo da je Ministarstvo, ako im je stalo do kvaliteta ispitivača, prethodno propisalo kriterijume po kojim bi bilo izvršeno bodovanje. Sve je to izostalo, da bi izbor bio obavljen na osnovu intervjua ", kazao je on.  Prema njegovim riječima, ostaje nejasna svrha konkursa, prikupljanja dokumentacije, intervjua, "ako direktor Zavoda uzima sebi za pravo da imenuje komisije po svojoj želji". Ističe da su u Banjaluci za praktični dio zadržani svi stari ispitivači, a u Foči, koja pokriva i Rogaticu i Višegrad, imenovan samo jedan ispitivač.

Konkurs sproveden na kvalitetan način u skladu sa propisima

"U Banjaluci većini ispitivača mandat traje pet, šest i sedam godina. Tu su i dva ispitivača penzionera pa se postavlja pitanje njihove radne i vozačke sposobnosti", kazao je on. Pored toga, postavlja se i pitanje kako zaposleni članovi komisija sprovode ispite radnim danom od osam do 15 časova.

"Iako su niske naknade za razliku od FBiH, gdje je cijena sata od 15 do 25 KM, od ispitivača se niko ne buni i svi se 'otimaju'. Da li je to dovoljan znak da je između ispitivača i kandidata uspostavljen 'platni promet'", rekao je on i zaključio da vozački ispit treba odvojiti od Ministarstva i Zavoda.

Mira Bera, direktor Zavoda za obrazovanje odraslih RS, kaže da nije tačno da je konkurs sproveden na neprofesionalan način i dodala da važeći propisi ne sadrže traženje dodatnih uslova i kriterijuma. Dematovala je i da su u Banjaluci ostali svi stari ispitivači, navodeći da je njihov broj smanjen.

"Nije jasno po kojem osnovu je trebalo da bude imenovano drugo lice ako je prilikom intervjua izvršen izbor koji, prema mišljenju komisije, predstavlja najbolje kandidate", rekla je ona. Prema njenom mišljenju, angažovanje u komisijama nije radni odnos, već angažman u određenim terminima, koji može biti vršen van radnog vremena ukoliko su zaposleni.

"Angažovanje nastavnika se pokazalo pozitivnim, jer raspolažu bogatim pedagoškim iskustvom", kazala je ona. Naglasila je da je stav Ministarstva da je konkurs sproveden na kvalitetan način u skladu sa propisima i da su od potencijalnih članova izabrani najbolji kandidati.

"Mali broj kandidata nije imenovan u komisije i imaju pravo prigovora Ministarstvu i o eventualnim prigovorima će biti odlučivano", rekla je Bera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije