Novosti

Česi nostalgični za škodama starim pola vijeka

Česi nostalgični za škodama starim pola vijeka
Česi nostalgični za škodama starim pola vijeka

PRAG - U Češkoj i dalje ima oko 16.000 registrovanih automobila škoda 1000 MB, ali su ova vozila na putevima, ipak, rijetkost.

Prema podacima češkog Udruženja automobilske industrije, prosječna starost MB-a je oko 48 godina.

Ove nedjelje se navršava 50 godina od prvog predstavljanja škode MB, objavila je agencija ČTK. Škoda MB je bio prvi model češkog proizvođača s motorom u zadnjem dijelu automobila i pogonom na zadnjim točkovima.

Za pet godina proizvodnje, do 1969, kroz kapije fabrike u Mladoj Boleslavi izašlo je 443.000 primjeraka škode MB.

Ovaj model je posljednjih godina postao predmet interesovanja kolekcionara. Pogodnost modela kao oldtajmera je, prema riječima jednog od vlasnika, Pavela Janačeka, njegova relativna dostupnost i dovoljno rezervnih dijelova.

Cijena vozila počinje od oko 30.000 kruna (1.100 evra), ali može dostići i nekoliko stotina hiljada kruna u slučaju kompletno renoviranih ili raritetnih verzija, kao što je, na primjer, kupe MBX.

Njih je proizvedeno svega oko 2.500 primjeraka, a od tog broja postoji samo nekoliko desetina do kojih praktično ne može da se dođe. Ako se i nađu, radi se ili o olupini ili o automobilu koji košta preko pola miliona kruna (18.000 evra).

"Mnogi zainteresovani za oldtajmer MB žele ga iz nostalgije, jer je u svakoj porodici bio poneki primjerak", kaže Janaček.

Među oldtajmerima su omiljeni i naredni modeli s motorom u zadnjem dijelu, škoda 100 i škoda 110, dok njihovi nasljednici iz osamdesetih godina XX vijeka ne mogu da računaju na takvu popularnost.

Devedesetih godina škoda 1000 MB nije bila rijetkost na putevima u Češkoj. Međutim, veliku štetu ovom modelu nanijelo je "čišćenje" centralnog registra vozila 1999, zbog uvođenja obaveznog osiguranja. Tada je iz registra izbačeno više od 160.000 starih škoda.

Stariji čitaoci sjetiće se da je škoda 1000 MB bila prisutna i na putevima bivše SFRJ, s obzirom da su je Česi izvozili u zemlje istočne Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije