Novosti

„Deminutiv“ motori veći zagađivači i potrošači

„Deminutiv“ motori veći zagađivači i potrošači
„Deminutiv“ motori veći zagađivači i potrošači

Mnoge kompanije nastavljaju sa smanjivanjem zapremine motora, ali po najnovijim istraživanjima, mali agregati emituju više ugljen-dioksida i azotnih oksida.

Ovo je praktično još jedan dokaz da „inovacije“, posebno što se standarda o izduvnim gasovima tiče, više proizvod politike i „ekonomije“ nego realnog stanja stvari.

Kompanije poput Renaulta, Volkswagena i nekih drugih, počinju sa povećavanjem motora da bi redukovali negativan uticaj na životnu sredinu. Nedavni test Renault Clia, pokazao je da je automobil potrebno voziti sa popriličnim angažovanjem papučice gasa da bi se ostvarile odgovarajuće performanse za učešće u saobraćaju, što naravno donosi i povećanu potrošnju i emisiju CO2. Slična stvar je i sa Fiatovim i Opelovim „deminutiv“ motorima, kao i ostalim koji su pokušali da redukuju potrošnju i emisiju redukovanjem zapremine motora.

Apel za povećanje zapremine motora je došao nakon VW-ovog dizel skandala, zbog nerealnih testnih procedura. Dotični testovi, sprovedeni pod diktiranim uslovima i fiksnim temperaturama, nisu bili kadri da pokažu realno stanje stvari, odnosno da benzinski i dizel motori male zapremine u realnim uslovima troše više i emituju više neželjenih gasova nego motori veće zapremine.

Neke kompanije, poput Renault-Nissana sprovode testove uz planove za povećanje zapremine „deminutiv“ motora.

Sve bi moglo da rezultira time da ne bude dizelaša ispod 1,5 litara zapremine, kao i benzinaca ispod 1,2 litre. Volkswagen je već pripremio 1,6-litarsku jedinicu kao zamjenu za 1,4-litarski trocilindraš, dok Renault prati temu sa povećanjem 1,6-litarskog R9M dizela za 10 odsto.

„Postalo je jasno da mali motori ne donose prednost“, rekao je Tomas Veber, čelnik Mercedesovog odjeljenja za istraživanje i razvoj. „Iz tog razloga nismo uskočili u trend trocilindraša.“

Uz povećanje zapremine najmanjih motora, kompanije će se vjerovatno okrenuti elektromotorima i hibridnim opcijama, kao što mnogi i rade.

(vrelegume.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije