Novosti

Dizajn kupe-krosovera je opasan

Dizajn kupe-krosovera je opasan
Dizajn kupe-krosovera je opasan

Šef Citroenovog dizajna, Frederic Duvernier, smatra da specifičan oblik ove vrste vozila nosi u sebi opasnost po bezbjednost zbog loše preglednosti pozadi.

U razgovoru za Car Advice, on se osvrnuo na, kako je rekao, te fensi kupe stvarčice i objasnio da takozvani kupe-krosoveri imaju veoma lošu preglednost unazad usljed zakošenog zadnjeg dijela krova.

"Oni su veoma opasni zbog ograničenog vidnog polja kad vozač gleda unazad", kaže čovek zadužen za dizajn eksterijera Citroenovih automobila.

Osim loše preglednosti, Frederic Duvernier je iznio zamjerke i na nepraktični, značajno smanjeni gepek kod ove vrste automobila, kao i nedostatak prostora između glava putnika koji sjede pozadi i krova vozila.

On je kritikovao kolege koji kopiraju dizajn jedni od drugih, kao što je to slučaj prilikom oblikovanja kupe-krosovera, i rekao da mu se ne sviđa ideja da se na tržište izlazi sa novim vrstama vozila, samo zato da se bi se napravio neki novi model u gami proizvođača.

"Potrebni su nam novi modeli, ali treba da se fokusiramo na komfor, funkcionalnost i preglednost u vožnji. A dizajn eksterijera treba da bude toliko jednostvan da čak i malo dijete može da ga nacrta po sjećanju nakon što ga prvi put vidi", objašnjava Duvernier ističući, naravno, kao pozitivan primjer Citroen C4 Cactus.

On je dodao da Citroen radi na novom SUV modelu srednje veličine, koji će se pojaviti 2017. godine. Duvernier nije iznio više detalja, ali očekuje se da će taj automobil biti zasnovan na Aircross konceptu koji je predstavljen na sajmu u Šangaju u proljeće 2015.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije