Novosti

Dolazi najsnažniji Aston Martin ikad

Dolazi najsnažniji Aston Martin ikad
Dolazi najsnažniji Aston Martin ikad

Ferrari LaFerrari FXX K uskoro će dobiti opako društvo ili, bolje rečeno, konukrenciju.

Naime, sa Ženeve će mu se smiješiti novi McLaren P1 GTR i Aston Martin Vulcan. Brend iz Gaydona upravo je objavio prve podatke i fotografije svoje trkačke "zvijeri". Cestovno zabranjeni Vulcan zasnovan je na karbonskoj šasiji dobro nam poznatog Aston Martina One-77 odakle i isti međuosovinski razmak od 2.791 mm, piše Autoclick.

Međutim, Britanci planiraju da protizvedu tek 24 primjerka ovog trkačeg automobila čija je cijena još nepoznata.

Ipak, poznato je kako najsnažniji Aston Martin ikad pokreće dobrano dotjerani 7.0-litreni V12 atmosferac s više od 800 KS. Ta snaga se na zadnje točkove prenosi preko šestostepenog Xtrac sekvencijalnog mjenjača i diferencijala s ograničenim proklizavanjem dok poseban takmičarski ovjes donosi podesive amortizere s DSSV ventilima. Za zaustavljanje ovog trkača brinu se "Brembove" takmičarske komponente i karbonsko-keramički diskovi.

Aston Martin Vulcan donosi i varijabilni traction

control te podesivi ABS. Kako bi ovaj ultra-sportista udovoljavao FIA pravilima tu je i kavez unutar putničke kabine.

Baš kao Ferrari i McLaren i Aston Martin će vlasnicima ovog trkača ponuditi školu vožnje koju će voditi iskusni instruktori među kojima će biti i Aston Martinov pobjednik 24 sata Le Mansa, Daren Tarner. Obuka kreće sljedeće godine na nekolicini svjetski poznatih trkališta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije