Novosti

Dramatičan pad vrijednosti polovnih električnih automobila

Dramatičan pad vrijednosti polovnih električnih automobila
Foto: Tanjug/AP | Dramatičan pad vrednosti polovnih električnih automobila

Uprkos inicijalnom entuzijazmu, električni automobili nisu ostvarili očekivanu popularnost. U mnogim zemljama, nedostatak državnih subvencija i poreskih olakšica čini ih skupljom opcijom u poređenju s tradicionalnim vozilima. Takođe, infrastruktura za punjenje još uvijek nije dovoljno razvijena, a baterije ovih vozila često imaju ograničen vek trajanja, što dodatno utiče na njihovu atraktivnost.

Nedavna analiza sajta Iseecars.com pokazuje zabrinjavajući trend na američkom tržištu. Dok su vozila s unutrašnjim sagorevanjem zabeležila pad vrijednosti od 3,6% u protekloj godini, vrijednost električnih vozila smanjila se za čak 31,8%. Ovo znači da je prosječna cijena polovnog električnog automobila u Americi pala s 45.321 dolara u februaru 2023. na 30.904 dolara u februaru 2024. godine.

Pad vrijednosti električnih automobila postavlja pitanje njihove ekonomske isplativosti, posebno ako planirate da ih brzo prodate. Međutim, oni koji planiraju dugotrajnu upotrebu mogu imati koristi od nižih troškova održavanja i potrošnje energije. Stoga, ključno je proceniti individualne potrebe i mogućnosti prije donošenja odluke o kupovini.

Iako trenutni ekonomski uslovi nisu najpovoljniji za kratkoročne investitore u električna vozila, dugoročni vlasnici mogu i dalje uživati u finansijskim prednostima koje ova tehnologija pruža. Važno je pažljivo razmotriti sve faktore pre ulaganja u električni automobil, uključujući lične potrebe, lokalne subvencije i dostupnost infrastrukture za punjenje, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije