Novosti

FIAT privremeno zaustavio proizvodnju u Kragujevcu

FIAT  privremeno zaustavio proizvodnju u Kragujevcu
FIAT privremeno zaustavio proizvodnju u Kragujevcu

KRAGUJEVAC - Kompanija FIAT automobili Srbija (FAS) saopštila je danas da je u fabrici automobila u Kragujevcu privremeno zaustavljena proizvodnja modela "500L", kao i da je to jedan od uobičajenih metoda u savremenom poslovanju, a Samostalni sindikat te fabrike uputio je dopis Vladi, tražeći rešenje za novonastalu situaciju.

"Uzroci privremenog zastoja su eksternog karaktera i odnose se na dešavanja na evropskom i svjetskom automobilskom tržištu, koja su uslovljena ekonomskim parametrima i samom ekonomskom krizom", navedeno je u saopštenju.

Kompanija FAS ističe da je "u savremenom poslovanju, privremeno, kratkotrajno zaustavljanje proizvodnje jedan od uobičajenih metoda koji se uspješno primenjuju u takvoj situaciji, omogućavajući kompaniji da ubrzo nastavi sa radom".

U saopštenju nije precizirano na koliko dana je zaustavljena proizvodnja zaustavljena, a  predsjednik Samostalanog sindikata fabrike Zoran Marković Tanjugu je rekaoo da radnici ne rade od 5. do 9. septembra, kao i da će za to vrijeme primati 65 odsto od zarade.

"Proizvodnja je zaustavljena za period od 5. do 9. septembra. Imamo nezvaničnu najavu da će prekid trajati još nekoliko dana, a da li će to biti tako znaćemo 10. septembra,  kada ćemo imati sastanak sa poslovodstvom", rekao je Marković.

Marković je naveo i da je sindikat tim povodom uputio dopis vladi Srbije, koja je suvlasnik fabrike, kao i premijeru Aleksandru Vučiću.

"Nadamo se da ćemo naći neko rešenje", rekao je Marković i dodao "da fabrika automobila, bez novog modela automobila ili dodatnog posla neće moći da normalno funkcioniše u 2015. godini sa sadašnjim brojem radnika, kojih ima oko 3.000".

U saopštenju FAS-a je naglašeno i da je ta kompanija, kao poželjan poslodavac, sa snažnim osjećajem društvene odgovornosti, svjesna neophodnosti održavanja poslova za svoje zaposlene, kao i sopstvenog znažaja za ekonomiju Kragujevca i cijele Srbije".

"Privremeno zatvaranje fabrike je i usmjereno upravo ka tome da se fabrika i poslovanje, a samim tim i radna mjesta, ljudski i materijalni resursi sačuvaju i stave u punu funkciju u najskorije vrijeme", navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije