Novosti

Ford prelomio: Novi Ka prodavaće se u Evropi

Ford prelomio: Novi Ka prodavaće se u Evropi
Ford prelomio: Novi Ka prodavaće se u Evropi

Iako se spekulisalo da Ford neće proizvoditi novi Ka za evropsko tržište, ovaj model će se ipak pojaviti u prodajnim salonima na Starom kontinentu, saznaje Auto News.

Za razliku od aktuelnog modela, koji je baziran na FIAT-u 500 i koji se kao i italijanski automobil proizvodi u fabrici u Poljskoj, novi Ka biće zasnovan na brazilskoj verziji koja je opet postavljena na platformu Fieste.

U Fordu kažu da će model za Evropu biti značajno poboljšan kako bi zadovoljio rigorozne standarde koji važe na ovom tržištu.

"Novi Ka dolazi, to mogu da vam potvrdim", izjavila je u razgovoru za Auto News Barb Samardzich, koja se nalazi na čelu Forda u Evropi. Ona nije precizirala kada će se nova generacija naći u prodaji, a odbila je da komentariše glasine da će se Ka proizvoditi u Fordovoj rumunskoj fabrici u Krajovi, u kojoj se izrađuje B-MAX.

Treća generacija Forda Ka biće veća je od prethodnika i imaće 5 vrata.

Prema podacima koje je objavio JATO Dynamics, u 2015. u Evropi je prodato 48.603 primeraka aktuelnog modela, što predstavlja pad od 8,2 odsto u poređenju sa prthodnom godinom.

Na osnovu prodajnih rezultata, isti izvor svrstao je Ka tek na 12. mesto u klasi koja je 2015. zabeležila rast prodaje na evropskom tržištu za 7,5% odsto, na 1,2 miliona vozila. Najprodavaniji automobil u ovom segmentu bio je FIAT 500, a slijede FIAT Panda, VW Up! i Renault Twingo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije