Novosti

Jaguar XE napada BMW serije 3, Audi A4 i Mercedes C-klasu

Jaguar XE napada BMW serije 3, Audi A4 i Mercedes C-klasu
Jaguar XE napada BMW serije 3, Audi A4 i Mercedes C-klasu

"Jaguarov" posljednji izlet u srednju klasu, X-Type, nije prošao dobro. Taj model je često bio kritikovan i doživljen tek kao uljepšani Ford Mondeo.

Zbog toga je X-Type ukinut prije 5 godina, a do sada se britanski brend u vlasništvu Indijaca nije usuđivao krenuti u bitku koju je već jednom neslavno izgubio.

Međutim, lekcija je naučena i novi XE ne izgleda nimalo dosadno već vrlo moderno i atraktivno; ima pedigre prave sportske limuzine sa stražnjim pogonom i zrači prestižem i profinjenošću, karakteristikama koje su krasile slavne "Jaguarove" modele. Osim sjajnog izgleda, elegantnu limuzinu krasi i vrlo nizak koeficijent aerodinamičkog otpora, piše 24sata.hr.

Unutrašnjost je oblikovana u prepoznatljivom "Jaguarovom" stilu sa širokom središnjom konzolom u koju je ugrađen najmoderniji infotainment sistem. Upravljiv preko velikog HD ekrana osjetljivog na dodir ili glasovnih uputstava, nudi povezivost s internetom ili vašim pametnim telefonom. Čak možete upaliti XE pomoću svog pametnog telefona, namjestiti klima-uređaj ili grijanje sjedišta, što može biti korisno u hladna zimska jutra.

Za pogon XE koristi dorađene motore, naprimjer novi 2-litreni dizelaš koji je čak 80 kg lakši od starog, a razvija 163 KS. Međutim, "Jaguar" za početak ističe kompresorski 3-litreni V6 koji će imati nekoliko verzija. Za sada razvija 340 KS zbog čega je tonu i po tešku limuzinu spreman da pokrene s mjesta do 100 km/h za manje od 5 sekundi! Što je dvije desetinke sekunde brže od BMW-a 335i i Audija S4.

Najavljena je i verzija s 380 KS na koju bi trebao biti spojen novi, olakšani ZF-ov automatski mjenjač s osam brzina, a na modularnu platformu Jaguara XE moguće je ugraditi i pogon na sva četiri točka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije