Novosti

KIA na korak do bežičnog punjača električnih vozila

KIA na korak do bežičnog punjača električnih vozila
KIA na korak do bežičnog punjača električnih vozila

Za razliku od Britanaca koji razmišljaju o električnim automobilima čije će se baterije puniti dok se vozila kreću autoputem, KIA već uveliko razvija realističniji koncept stacionarnih bežičnih punjača.

Korejski proizvođač, u sardanji sa kompanijom "Mojo Mobility", privodi kraju rad na sistemu za dopunu baterija bez kablova. Kao test vozilo koristi se Soul EV.

Uvođenje bežičnih punjača doprinijeće da svakodnevna upotreba električnih vozila bude praktičnija i jednostavnija za korisnike, smatraju u KIA, što bi dalje trebalo da dovede do rasta popularnosti i prodaje ove vrste automobila.

Proizvođač napominje i da bi bežični punjači mogli dovesti do toga da se u budućnosti u elektromobile ugrađuju manje i lakše pogonske baterije.

Kao dio završnih testova, KIA planira da pomoću flote od pet primjeraka modela Soul EV ispita bezbjednost i izdržljivost bežičnih punjača u realnim uslovima, prije nego što ih uvede u javnu upotrebu.

Korejci nisu jedini koji rade na ovoj tehnologiji, s obzirom da bežične punjače razvijaju i druge kompanije, među kojima su "Volvo", "Toyota" i "Qualcomm".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije