Novosti

Kad Rusi neće "fijat", hoće papa i SAD

Kad Rusi neće "fijat", hoće papa i SAD
Kad Rusi neće "fijat", hoće papa i SAD

Papa Franja se automobilom „fijat 500L”, koji se proizvodi u Kragujevcu, dovezao u Diplomatsku misiju Vatikana u centru Vašingtona.

Papa se, prema izveštajima medija, u povorci vozila provozao ulicama Vašingtona, u modelu fijat 500L, dok su ga pozdravljali građani američke prestonice.

Za to vrijeme zaposleni u kragujevačkoj kompaniji “Fijat Krajsler automobile”, od ponedeljka se nalaze na dvonedjeljnom plaćenom odsustvu zbog smanjne prodaje na američkom tržištu i nerealizovanog izvoza u Rusiju.

Zoran Marković, predsjednik sindikata “Fijatove” fabrike u Kragujevcu, kaže da je dolazak Pape Franje u Vašington automobilom “fijat 500L” svakako neuobičajen potez poglavara Katoličke crkve koji bi mogao povoljno uticati na prodaju tog modela na američkom tržištu.

“Ja se nadam da će nam to dosta doprineti jer znamo da se Papa uvijek vozi u najbezbjednijem ‘papamobilu’. Naš model 500L sigurno zaslužuje i veću prodaju i veće interesovanje što je i sam Papa dokazao, vozeći se tim automobilom”, kaže Marković.

Zaposleni u kragujevačkoj fabrici automobila od ponedeljka su na plaćenom odsustvu upravo zbog smanjene potražnje na sjevernoameričkom tržištu i nerealizovanog bescarinskog izvoza u Rusiju, koji je prilikom posjete Beogradu predsjednik Rusije Vladimir Putin obećao premijeru Aleksandru Vučiću.

Prema Markovićevim riječima, uzrok ovog privremenog prekida proizvodnje je posljedica slabije prodaje kragujevačkih vozila od planirane.

“Između ostalog na ukupan obim izvoza posebno utiču dva tržišta - sjevernoameričko, koje bilježi nižu prodaju od očekivane i rusko, gdje je izvoz na čekanju. Nadamo se da ćemo u narednom periodu popraviti taj balans ili da će biti veće potražnja na svjetskom automobilskom tržištu”, navodi Marković.

 

Prema nezvaničnim informacijama, kragujevačka fabrika bliži se realizacijiovogodišnjeg plana proizvodnje, koji je na nivou prošlogodišnjeg od 110.000 automobila tako da je izvjesno da će do kraja godine biti još planiranih obustava proizvodnje.

“Sigurno će biti još nekog brejka u našoj kompaniji jer smo svesni situacije da ‘Fijat’ne proizvodi automobile za lager, već prema potražnji, a izlaz iz ove situacije je novi model ili neko novo tržište”, ističe predsjedni sindikata kragujevačke fabrike automobila.

Zbog toga zaposleni očekuju da predstavnici Fijata i Vlada Republike Srbije stvore ambijent za proizvodnju novog modela, ili otvore neka nova tržišta, kako bi se povećala proizvodnja u fabric koja sada radi sa samo 30 odsto kapaciteta.

“Mi smo u više navrata od 1. januara ove godine upućivali dopise i Vladi republike Srbije i poslovnom rukovodstvu da bi se počelo sa stvaranjem uslova za početak novog modela u Kragujevcu ili barem iznalaženja nekog novog tržišta koje bi uposlilo našu fabrilu. važno je naglasiti da fabika sada radi sa jednom trećinom kapaciteta tako da je jasno da je novi model preko potreban”, zaključuje Marković.

Udeo države u kompaniji Fijat Krajsler automobili, koja zapošljava 3.100 radnika, je 33 odsto zbog čega Sindikat “pritiska” Vladu da se aktivnije angažuje na realizaciji mogućnosti proizvodnje novog modela, tim pre što je još oko 2.000 radnika angažovano je u kooperantskim firmama koje proizvode dijelove za matičnu fabriku u Kragujevcu.

(NN/Radio slobodna evropa)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije