Novosti

Lada Vesta CNG može na benzin, ali i glas (VIDEO)

Lada Vesta CNG može na benzin, ali i glas (VIDEO)
Lada Vesta CNG može na benzin, ali i glas (VIDEO)

Najveći ruski proizvođač automobila Avtovaz predstavio je u Sankt Peterburgu model Lada Vesta CNG, kojeg pokreću dvije vrste goriva, gas i benzin. Avtovaz je na ovom projektu radio u suradnji s tvrtkom Gasprom u želji proširenja ponude domaćih automobila na prirodni plin.

Ova opcija planirana je još u projektnoj fazi Lade Veste. Tako je nova Lada u serijskoj proizvodnji dobila širi otvor za točenje benzina, a odmah pored njega i otvor za plin.

Pritom je velika briga vođena o bezbjednosti. Tako su rezervoari za gorivo opremljeni sa bezbjedonosnim ventilima koji isključuju mogućnost stvaranja pukotina na boci i nekontrolirano oslobađanje plina u slučaju oštećenja instalacija prilikom eventualne saobraćajne nesreće. Dva rezervoara sa pritiskom do 250 atmosfera nalaze se u zadnjem dijelu vozila ispod prtljažnika.

Kako kažu u Avtovazu, potpuno napujen automobil bez punjenja može prijeći 1000 kilometara. Ako vam na putu nestane plina, motor će se automatski prebaciti na benzin. Jednako tako je moguće i ručno prebacivanje pomoću prekidača. Iz Avtovaza kažu da su troškovi goriva tri puta manji kada Lada Vesta CNG radi na plin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije