Novosti

Lexusov leteći skejt (VIDEO)

Lexusov leteći skejt (VIDEO)
Lexusov leteći skejt (VIDEO)

BARSELONA - Možda baš i nije praktičan, ali zaista leti - ako se letenjem može smatrati kretanje daske nekoliko centimetara iznad zemlje.

Tako bi se ukratko mogao opisati Lexusov leteći skejt čija je prezentacija priređena u specijalno konstruisanom skejt parku u blizini Barselone.

Mada su skeptici tvrdili da je Leksusov leteći skejt samo marketinški trik, japanski proizvođač ih je demantovao.

Iako je njegova upotrebljivost daleko skromnija od akrobacija iz filma "Povratak u budućnost", skejt je u stanju da se odlijepi od zemlje i da se sa manje ili više uspjeha kreće neposredno iznad površine zemlje.

Međutim, ako ste poslije ovih kadrova pomislili kako ćete i vi jednog dana moći da uživate u vožnji letećim skejtbordom, prevarili ste se.

Na žalost, ovaj skejt je moguće koristiti samo iznad specijalne podloge, s obzirom da je zasnovan na tehnologiji magnetne levitacije (maglev) koja se koristi za pogon superbrzih lebdećih vozova.

Kako kažu u Lexusu, daska dimenzija 920x90x22 mm ima nosivost do 200 kg i lebdi iznad namagnetisane površine zahvaljujući superprovodnicima koji se nalaze unutar skejta.

Da bi se omogućila superprovodljivost, unutrašnjost daske ohlađena je uz pomoć tečnog azota na minus 197 stepeni Celzijusa, zbog čega iz skejta izlazi para.

Lexus je leteći skejt konstruisao u saradnji sa timom njemačkih naučnika iz instituta IFW iz Drezdena i kompanije Evico specijalizovane za maglev tehnologiju.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije