Novosti

Manji profit GM-a zbog loših rezultata u Evropi i Južnoj Americi

Manji profit GM-a zbog loših rezultata u Evropi i Južnoj Americi
Manji profit GM-a zbog loših rezultata u Evropi i Južnoj Americi

DETROIT - Američki proizvođač automobila Dženeral motors (GM) prijavio je danas nižu zaradu u trećem kvartalu, pošto je lošije poslovanje na južnoameričkom i evropskom tržištu neutralisalo bolje rezultate na tržištu Sjeverne Amerike.

Zarada GM-a, najvećeg američkog proizvođača automobila, u trećem tromjesečju je, na godišnjem nivou, smanjena za 14,3 odsto na 1,47 milijardi dolara, prenijela je agencija Frans pres.

Zarada iz poslovanja GM-a povećana je u Sjevernoj Americi za 12,1 odsto na 2,45 milijardi dolara, dok je isporuka automobila u tom regionu porasla za 12,8 odsto.

Još jedan region u kome je GM imao snažnu zaradu i prodaju je Kina. Međutim, gubici GM-a u Evropi su se povećali, budući da lična potrošnja na evropskom kontinetu ostaje skromna zbog usporenog privrednog rasta.

GM-ova filijala u Južnoj Americi je u trećem tromjesečju zabilježila gubitak od 32 miliona dolara u poređenju sa profitom od 284 miliona dolara iz istog perioda lane, dok je prodaja u Venecueli znatno opala zbog devalvacije valute.

"Snažna globalna prodaja i rastući profit u Sjevernoj Americi i Kini pomogao je GM-u da ostvari veoma solidne rezultate u trećem tromjesečju", izjavila je izvršna direktorka kompanije, Meri Bara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije