Novosti

Mercedes odabrao svojih pet omiljenih modela

Mercedes odabrao svojih pet omiljenih modela
Foto: N.N. | Mercedes odabrao svojih pet omiljenih modela

Kao što glumci dobijaju pitanje koje su njihove omiljene uloge, tako je ovoga puta i kompanija Mercedes dobila pitanje koja su omiljena pet automobila koje je kreirala?

Zahvaljujući tom pitanju, Mercedes je kreirao kratak video snimak, u kojem su ljudi koji rade u toj kompaniji izdvojili svoje omiljene modele. S obzirom da je Mercedes tokom svog postojanja kreirao tako veliki broj automobila, pretpostavljamo da izbor samo 5 modela nije bio nimalo lak.

Naime, na petom mjestu se našao model 540 K, koji se proizvodio između 1935. i 1940 godine, i koji je predstavljen na Sajmu automobila u Parizu 1936. godine. Ono po čemu se 540 K razlikovao od ostali modela serije 500 K je bila lakša šasija i redni osmocilindarski agregat koji je imao radnu zapreminu od čak 5,4 litara.

Četvrto mjesto zauzeo je model Mercedes-Maybach G 650 Landaulet. Ovaj model predstavlja kombinaciju svega, od sposobnosti za of-road vožnju, preko snage pa sve do luksuza i ekskluzivnosti. Cijena ovog modela od 630.000 evra, otprilike sve govori.

Legendarni Mercedes-Benz 600 je zauzeo treće mjesto, iako je možda zaslužio i prvu poziciju, s obzirom da je bio simbol luksuza skoro dvije decenije, prije nego što je 1981. godine okončana njegova proizvodnja. Tehnički govoreći, njegov pravi nasljednik se nije pojavio sve do modela Maybach 57 i 62, 2002. godine. Međutim, ova dva modela nisu bila ni približno uspješna, pa je njihova proizvodnja okončana 2010. godine.

Drugu poziciju na Mercedesovoj listi zauzeo je model Mercedes-Maybach S 650 Cabriolet. Ovaj model ima sve, od masivnog šestolitarskog twin-turbo V12 agregata do novih sjedišta, Maybach oznaka, novih felni, branika i čak četiri izduvne cijevi. Ovaj model je i poprilično ekskluzivan, s obzirom da je napravljeno ukupno 300 jedinica.

I na kraju, aposolutni predvodnik Mercedesove liste je model 300 SLR, za kog iz kompanije smatraju da je automobil čija se vrijednost ne može ispisati brojevima. Budući da su proizvedena samo dva primjerka legalna za javne puteve, koji su dostizali maksimalnu brzinu od 290 km/h, ovaj model je bio najbrži automobil na svijetu u vremenu u kojem se proizvodio, pa je prema tome, ova prva pozicija i te kako opravdana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije