Novosti

Mercedes prekršio primirje u ratu konjskim snagama

Mercedes prekršio primirje u ratu konjskim snagama
Mercedes prekršio primirje u ratu konjskim snagama

BMW je novim M3 otišao stepenicu niže te, umjesto atmosferskog V8, uposlio redni turbopunjeni šestak s tek nešto više konjskih snaga, a onda su u Mercedesu odlučili da prekrše nepisani dogovor o primirju u ratu konjskim snagama.

Lansirali su novi C63, a iako njegovo novo ime nema baš nikakve veze s famoznim 6.2-litrenim atmosferskim V8 iz prethodne generacije, sadržaj pod poklopcem itekako opravdava tu alfanumeričku oznaku.

Ondje se, naime, nalazi novi biturbo četverolitreni V8 iz AMG GT-a koji razvija čak 510 KS (80 KS više od M3) i 700 Nm u snažnijoj verziji 'S', odnosno 476 KS i 650 Nm.

U kombinaciji s AMG-ovim Speedshift MCT-7 automatizovanim mjenjačem to je dovoljno za sprint do stotke u svega 4 sekunde te elektronski ograničenih 250 km/h maksimalne brzine.

Čudno je ovu riječ upotrijebiti, ali "slabiji" C63 se ubrzanjem do stotke obračunava za desetinku više uz istu maksimalnu brzinu, piše Kolektiv.

Mađioničari iz Affalterbacha su pritom uspjeli smanjiti potrošnju u odnosu na prethodnu inkarnaciju C63 AMG-a, i to za čak 30 posto, pa tako novi model u kombinovanom ciklusu troši 8,2 litre goriva na stotinu kilometara i emituje 192 grama CO2 po kilometru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije