Novosti

Na sajmu automobila prodato oko 2.000 vozila

Na sajmu automobila prodato oko 2.000 vozila
Na sajmu automobila prodato oko 2.000 vozila

BEOGRAD - Na Sajmu automobila u Beogradu, koji je održan od 20. do 29. marta, prodato je oko 2.000 automobila, što je za oko 10 odsto više nego prošle godine, izjavio je v.d. direktor Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Milan Vukasović ističući da bi ova godina mogla da bude prekretnica na tom tržištu.

Kao uvijek do sada, najskuplji automobili su prodavani najbrže, a najviše su prodavane škode i fijati, rekao je Vukasović u izjavi za Tanjug.

"Prvi podaci o prodaji na 52. međunarodnom Sajmu automobila u Beogradu nam govore da možemo da budemo blagi ili oprezni optimisti", naveo je on i ocijenio da je to dobro jer se po se po sajmamskoj prodaji poznaje i kakva će biti prodaja cijele godine.

Podsjetio je da je na prošlogodišnjem sajmu prodato ukupno 19.600 vozila.

Povećana prodaja na ovogodišnjem Salonu automobila trebalo bi da bude ohrabrujuća za sve uvoznike i distributere automobila s obzirom na to da autoindustrija prolazi kroz zaista težak period od 2008, kaže Vukasović.

Prema njegovim riječima, automobili su se ove godine prodavali po cijeni od oko 7.500 evra, na primjer dačija, pa do 230.000 evra, koliko koštaju najskuplji automobili marke mercedes.

Najviše je, dodao je, prodato automobila marke škoda i fijat - po 300 do 400, zatim folksvagen oko 200 vozila, reno grupa oko 150 i još 150 dačija, ford - 200 vozila, opel - 170 do 180, pežo i citroen po 50 vozila, BMW 50 i tojota oko 50 vozila, dok su ostali prodali manje od tog broja.

"Zato ovaj Sajam možemo da ocenimo uspešnim", rekao je Vukasović i dodao da je među prvim automobilima prodat i jedan od najskupljih modela - mercedes kupe S klase.

To je, kaže, potvrda da se najskuplji automobili prodaju odmah. Ipak, na ovogodišnjem Sajmu najviše je prodato automobila čija je cijena između 8.000 i 12.000 evra i to su uglavnom automobili iz B i dijelom C segmenta.

Vukasović ističe da postoji direktna korelacija između prodaje novih automobila i kupovne moći stanovništva, kao i da se u Srbiji još automobili tretiraju kao "investiciono dobro", a ne potrošna roba kao u nekim bogatijim zemljama, pa se građani veoma teško odlučuju za kupovinu novog vozila.

Najviše se, ukazao je, plaćalo gotovim novcem.

Međunarodni sajam automobila koji je održan pod sloganom "Mjesto na kome muškarci plaču od sreće" okupio je oko 400 izlagača iz 26 zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije