Novosti

Najčuveniji Volvo slavi 40. rođendan

Najčuveniji Volvo slavi 40. rođendan
Najčuveniji Volvo slavi 40. rođendan

Na pitanje koji model iz istorije najbolje simbolizuje švedsku automobilsku marku, većina bi odgovorila - Volvo serije 200.

Brojne varijacije ovog čuvenog kockastog automobila i nakon 20 godina od prestanka proizvodnje još uvijek se voze putevima i viđaju na ulicama gradova.

Volvo serije 200 predstavlja evoluciju i logičnog nasljednika serije 140 koja se izrađivala između 1966. i 1974. Dizajnirao ga je Jan Vilsgard, a predstavljen je u avgustu 1974, da bi se uz minimalne promjene dizajna proizvodio naredne dvije decenije, piše B92.

Od osamdesetih godina 20. vijeka, nezamjenjiv je dekor filmova u kojima ga najčešće voze pripadnici američke srednje klase, da bi vremenom postao sinonim za bezbjedan putnički automobil.

Prije nego što je 1974. otpočela proizvodnja, fabrika Volvo je 1972. napravila test-automobil nazvan Volvo Experimental Safety Car, na kojem je isprobala sve tada poznate sisteme bezbjednosti - pasivne i aktivne.

Mnoga rješenja prenijeta su upravo na vozila iz serije 200 (240 i 260). Tako je ovaj model, prvi u svijetu, dobio sada uobičajene pojaseve vezane u tri tačke, a prilikom konstruisanja predviđene su velike deformacione zone radi amortizovanja sile udara.

Volvo serije 200 izrađivao se u dvije osnovne verzije, kao sedan i karavan, ali su i ponudi bile i egzotične varijante, kao što je Volvo 262 Coupe, koji je dizajniran i sklapan u Bertoneovim pogonima.

Do 1993, kada je okončana proizvodnja modela iz serije 200, Volvo je proizveo preko 2,8 miliona primjeraka ovog modela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije