Novosti

Nissan spreman da otkupi udio u Renaultu

Nissan spreman da otkupi udio u Renaultu
Foto: N.N. | "Nissan" spreman da otkupi udio u "Renaultu"

Japanska kompanija "Nissan" navodno je počela pregovore s francuskom vladom u vezi s kupovinom njenih 15 odsto akcija kompanije "Renault".

Tim potezom bi se potpuno promijenila vlasnička struktura alijanse, koju od 2016. godine čini i "Mitsubishi", jer bi se prema ovoj ponudi Vlada odrekla svog uticaja u "Renaultu", a francuski proizvođač bi odustao od kontrole nad "Nissanom", prenose neimenovani izvori. Posao je daleko od sklapanja, jer ovakve transakcije su pod posebnom lupom zbog politički osjetljivih pitanja, a za Vladu Francuske je vrlo bitno da se ne stekne utisak o preuzimanju.

Ove spekulacije su demantovali i iz "RenaultNissanMitsubishi" saveza i iz redova francuske vlasti. Iz alijanse tvrde da "istražuju mogućnosti dublje sinergije i povećanje operativnih konvergencija, ali da ne planiraju promjenu odnosa međusobnih udjela vlasništva".

Spekuliše se da se razmatra čak i opcija da menadžment grupacije nadgleda holandska fondacija kao uvod u integraciju u globalnu automobilsku kompaniju sa bazom u Amsterdamu.

"Renault-Nissan" se konstantno bori s planovima o potpunom spajanju još od osnivanja 1999. godine. Međutim, u posljednje vrijeme francuska vlada ovo navodno forsira kako bi obezbijedila budućnost saveza, koji je 2017. bio najveći proizvođač automobila na svijetu.

(Ekonomski.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije