Novosti

Odlična 2018. godina za Volvo

Odlična 2018. godina za Volvo
Foto: Ilustracija | Odlična 2018. godina za Volvo

​Rast prodaje od 17 odsto, povećanje prihoda od 29,3 odsto i povećanje prosječne cijene prodatog automobila za dvadesetak odsto, najvažniji su poslovni pokazatelji Volvoa za prošlu godinu.

Prema saopštenju kompanije, Volvo je 2018. prihodovao 24 milijarde i 300 miliona evra, prodali su 642.253 automobila i ostvarili operativnu dobit od milijardu i 370 miliona evra. Svojim dioničarima će isplatiti dividendu u iznosu od 0.50 evra po dionici.

"Prošla godina je bila rekordna za Volvo grupu po prodaji, prihodima i ostvarenim maržama", pohvalio se predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Volvoa Martin Lundstedt.

Pritom je nagalsio da prodaja glavnih modela raste na tri glavna tržišta, evropskom, kineskom i američkom.

"U Evropi je prometna aktivnost i dalje visoka a profitabilnost kupaca je takođe dobra, što zajedno s širenjem uvedenog voznog parka u poslednjih nekoliko godina, daje pozitivan doprinos poslovanju. Očekujemo da će potražnja za kamionima biti na istorijski dobrim nivoima i u 2019. Godini", osvrnuo se Lundstedt na kretanja na evropskom tržištu koje Volvu donosi oko polovinu prihoda.

Gledano po modelima, vrstama vozila i opreme za promet u prodajnoj gami Volvoa, raste im prodaja SUV-a i kamiona, dok im je prodaja autobusa u padu. Kompanija, upozorio je Lundstetd, nastavlja s razvojem vozila na električni pogon.

"Volvo kamioni i Renault kamioni će ove godine započeti s prodajom vozila na električni pogon, a u saradnji s Mack kamionima u SAD-u će početi proizvodnja električnih kamiona za prevoženje smeća za američko tržište", najavio je predsjednik Uprave i izvršni direktor Volvoa.

Renaut kamioni i Mack kamioni, podsjetimo, takođe su dio Volvo grupe.

Kao moguće rastuće tržišta za švedskog automobilskog giganta u 2019. Lundstedt je označio Brazil, ako, upozorava, dođe do očekivanog oporavka brazilske ekonomije.

(SEEbiz / Jutarnji list)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije