Novosti

Osvježeni Grandland kao najava za povratak Frontere (FOTO)

Osvježeni Grandland kao najava za povratak Frontere (FOTO)
Foto: Opel promo | Osvježeni Grandland kao najava za povratak Frontere (FOTO)

Opel će u nadolazećim mjesecima pojačati svoj napad na segment SUV-ova lansiranjem dva nova modela. Predvodnik će biti Frontera, zamjena za zastarjeli Crossland, ali njemački gigant se nada da će profit dodatno povećati remontom svog vrhunskog modela Grandland, koji je upravo sada doživio svoju premijeru.

Ima istu platformu STLA Medium kao i nadolazeći Peugeot 5008 a naredna generacija Grandlanda narasćće u dužinu na oko 4,7 metara. Međutim, čini se da neće ponuditi opciju sa sedam sjedala te će umjesto toga dati prednost prtljažniku i prostoru za one u drugom redu. To će biti omogućeno produženjem međuosovinskog razmaka.

Vizuelno, Grandland će biti "kockastiji"  i zdepastiji. Prednji kraj inspriacuju vuče od Mokkes uspravnijim vizor panelom i oštrim led svjetlima. Hauba motora je ravnija a krov ostaje visok sve do vrata gepeka, koja se naglo spuštaju kako bi se osigurala velika prtljažna zapremina novog Grandlanda – brojka od više od 500 litara s postavljenim zadnjim sjedištima je zagaratovana.

Njegov oblik i veličina pokazuju da će ovaj put biti negdje između automobila kao što su Nissan Qashqai i veći X-Trail. Međutim, za razliku od tih modela, Opelov najveći SUV nudit će se i kao hibridni i kao električni automobil.

Skoro sigurno će sigurno imati ponudu motora najnovijeg 5008, uključujući opciju EV s dva motora od 315 KS.

Opremljen najvećom baterijom od 98 kWh, koja bi trebala učiniti Grandland Electric sposoban da prijeđe 650 km uz jedno punjenje. Takođe će biti ponuđen model s jednim motorom, bilo s baterijom od 98 kWh (koja proizvodi 217 KS) ili s pristupačnijom jedinicom od 73 kWh (201 KS). Ovaj drugi ima domet od 515 km.

Uz električnu ponudu, Opel će opremiti Grandland izborom hibridnih pogonskih sklopova. Tu su 1.2-litreni blagi hibridni benzinac sa 134 KS, kao i 1.6-litreni benzinsko-električni plug-in koji nudi najmanje 65 kilometara dometa bez emisije štetnih plinova. Ne očekujemo nikakve dizelske motore.

Bazni Grandland Design doći će s jakom razinom opreme, a GS ubacuje u kombinaciju sportske ukrase i tamne ukrasne elemente. Grandland Ultimate biće na vrhu ponude, donoseći kvalitetnije materijale, plus veće točkove i pristup čitavoj paleti motora.

Grandland će biti predstavljen u isto vrijeme kad i Frontera – kutijasti crossover koji će dijeliti svoju Smart Car platformu s novim Citroenom C3. S Mokkom, dva nova Opela upotpuniće liniju od tri SUV vozila, prenosi Index.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije