Novosti

Ovo je prvi srpski električni automobil

Ovo je prvi srpski električni automobil
Ovo je prvi srpski električni automobil

BEOGRAD - Auto-moto savez Srbije /AMS/ predstavio je u Beogradu svoj prvi električni automobil, sa dometom do 150 kilometara i maksimalnom brzinom više od 130 kilometara na čas.

Stručnjaci AMS su prvi svoj električni automobil napravili od fijat punta, koji su prepravili, kako bi dobili štedljivije službeno vozilo, rečeno je na konferenciji za novinare u Centru za motorna vozila AMS.

Očekuje se da prepravljanje punta na električni pogon košta oko 12.000 evra.

Životni vijek litijum-jonskih baterija je oko osam godina, odnosno 3.000 punjenja i za to vrijeme je ušteda tolika da otplati još dva takva automobila.

Automobil troši struju kao bojler i može da se dopuni na bilo kojoj priključnici za električnu energiju napona od 220 volti, dok je za maksimalno punjenje baterije potrebno šest časova, prenijeli su beogradski mediji.

Ovaj auto na struju troši 150 do 200 dinara /1,30 do 1,70 evra/ na 150 kilometara, a njegova proizvodnja mogla bi da bude pokrenuta, ukoliko bude narudžbina.

Automobil će uskoro biti testiran  i na Mašinskom fakultetu u Beogradu, nakon čega će dobiti dozvolu od Agencije za bezbjednost saobraćaja kako bi mogao da bude uključen u saobraćaj.

Do sada je vilo dvadesetak pokušaja da se napravi srpski elektroautomobil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije