Novosti

Pala prodaja novih automobila

Pala prodaja novih automobila
Pala prodaja novih automobila

BRISEL - Prodaja novih automobila u EU pala je za 7,1 odsto od početka godine, objavilo je danas Udruženje evropskih proizvođača automobila.

U julu je registrovano 935.368 novih vozila, što je manje za 7,8 odsto u odnosu za isti period prošle godine.

Pad prodaje novih automobila pogodio je sva tržišta izuzev Velike Britanije, gdje je zabilježen rast od 9,3 odsto, dok je u Njemačkoj pala prodaja za pet odsto, 17,2 odsto manje automobila prodato je u Španiji, a 21 odsto u Italiji.

Francusko tržište zabilježilo je pad od 0,7 odsto u odnosu isti period prošle godine.

I u avgustu registrovan je slabiji zahtjev za novim automobilima. U odnosu na isti period prošle godine zabilježen je pad prodaje za 8,9 odsto.

Na njemačkom tržištu prodaja je pala za 4,7 odsto, u Francuskoj za 11,4 odsto, dok je u Italiji pad iznosio 20,2 odsto. Međutim, u Španiji je u avgustu prodaja povećana za 3,4 odsto, dok je britansko tržište ostalo stabilno.

U prvoj polovini 2012. prodato je 6,8 odsto manje novih automobila u poređenju s prvom polovinom 2011. godine.

Pad prodaje novih automobila u zemljama članicama vrlo dobro ilustruje stanje ekonomije u svakoj od njih.

Njemačka kompanija "Folksvagen" prodala je 2,8 odsto više automobila u odnosu na jun prošle godine, dok je u kompaniji "Dajmler" pala prodaja za 5,7 odsto, a u kompaniji BMW 0,6 odsto.

Francuski proizvođač automobila PSA "Pežo sitroen" prodao je 8,6 odsto manje automobila, a "Reno" 3,8 odsto manje, dok je italijanska kompanija "Fiat" registrovala pad prodaje za 18 odsto.

Kompanije u vlasništvu američke kompanije "Dženeral motors" ("Opel", "Ševrole" i druge) bilježe pad od 8,8 odsto, a kompanija "Ford" pad od 18,5 odsto.

S druge strane, Japanci ponovno dobro prodaju u Evropi. Kompanija "Tojota" povećala je prodaju novih automobila za 19,8 odsto, a "Honda" 23,2 odsto.

Slično je i sa korejskim proizvođačima - kompanija "Kia" je povećala prodaju za 23,3 odsto, a "Hundai" za 22,4 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije