Novosti

Porasla prodaja vozila na lizing

Porasla prodaja vozila na lizing
Porasla prodaja vozila na lizing

BEOGRAD - Ukupna vrijednost novozaključenih lizing ugovora u Srbiji u prvih šest meseci 2014. godine iznosila je 141,6 miliona evra, što je rast od 3,9 odsto u odnosu na isti lanjski period, a najveći skok od 12,6 odsto zabilježila je prodaja putničkih vozila na lizing, saopštila je danas Asocijacija lizing kompanija Srbije (ALCS).

Ukupna vrijednost novozaključenih ugovora kod finansiranja kupovine putničkih vozila iznosila je 53,4 miliona evra. Povećanju plasmana lizing industrije u ovom sektoru najviše su ''kumovali'' klijenti koji su i ranije imali sklopljene ugovore sa lizing kućama i koji sada ulaze u proces obnove voznog parka.

"Lizing ugovori se uglavnom sklapaju na period od pet godina, nakon čega se klijenti odlučuju da obnove vozni park i sklope nove ugovore. Kako je u periodu oko 2008. godine zabeležen izuzetno veliki broj sklopljenih ugovora koji su u prethodnom periodu istekli, klijetni se ove godine odlučuju za nove ugovore i prepoznajemo novi talas rasta finansiranja putem lizinga", kaže generalni sekretar ALCS-a, Teodora Milenković.

Prema njenim riječima, ponovno odlučivanje da se kupovina automobila finansira na lizing dokaz je konkurentnosti ovog vida finansiranja u odnosu na bankarske kredite, što se ne prepoznaje samo kod kupovine putničkih vozila, već i u drugim segmentima finansiranja. 

"Iako veliki deo lizing portfolija predstavlja finansiranje putničkih vozila, koji u ukupnoj strukturi lizing ugovora u prvih šest meseci 2014. godine zauzimaju 38 odsto, značajno  je zastupljeno i finansiranje nabavke komercijalnih i teretnih vozila, kao i mašina i opreme", ističe Milenković.

Tako su u ukupnoj strukturi novozaključenih ugovora u prvom polugođu 2014.  komercijalna i teretna vozila zauzimala 31 odsto, mašine i oprema 22 odsto, dok je finansiranje nekretnina na lizing u ukupnom portfoliju lizing kompanija bilo zastupljeno sa devet odsto.

Najveći korisnici lizinga su tradicionalno pravna lica, a na vodećem mjestu se nalaze firme koje se bave trgovinom, transportom ili proizvodnom djelatnošću.

Finansiranje putem lizinga, prema riječima Milenkovićeve, ne zahtjeva dodatno stavljanje imovine pod hipoteku ili traženje bilo kakvog drugog sredstva obezbjeđenja, što kompanijama posebno pogoduje jer, i pored kupovine nove mašine ili automobila na lizing, one i dalje zadržavaju svoju fleksibilnost.

"S druge strane, i same procedure odobrenja lizinga su mnogo brže i jednostavnije, a kamate izuzetno konkurentne, te je normalno da se firme, kod kupovine predmeta poput vozila ili proizvodne opreme i mašina, sve češće okreću lizingu", objašnjava ona.

Milenković je kazala da se i u narednom periodu očekuje rast lizinga, a perspektivnost ovog segmenta finansijskog tržišta potvrđuju i najnovija istraživanja sprovedena od strane Leaseurope - Asocijacije lizing kompanija Evrope, koja su utvrdila da lizing kompanije u Evropi beleže kvalitetniji plasman nego finansijske institucije koje se bave tradicionalnim vidovima finansiranja.

ALCS je poslovno udruženje osnovano 2004. godine kao neprofitna organizacija, na inicijativu SEED-a, Programa Svjetske banke za razvoj malih i srednjih preduzeća u jugoistočnoj Evropi, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije