Novosti

Prodaja Fiat-Krajslera u SAD skočila zbog kamioneta i terenaca

Prodaja Fiat-Krajslera u SAD skočila zbog kamioneta i terenaca
Prodaja Fiat-Krajslera u SAD skočila zbog kamioneta i terenaca

Rast prodaje kamioneta i terenskih vozila (SUV) firme "Fiat-Krajsler" nastavio se prošlog mjeseca sa šest procenata, što je za nju najbolji april u SAD još od 2005. godine.

Italijansko-američki proizvođač automobila kaže da je prošlog mjeseca u SAD prodao 200.000 vozila, uz 17 odsto povećanja prodaje modela "Džip" (Jeep). Najpopularniji model te kompanije je, međutim, kamionet "Ram" čija je prodaja porasla za osam odsto, na više od 41.000 komada.

Međutim, prodaja klasičnih automobila kompanije "Fiat-Krajsler"je tokom aprila opala za osam odsto, prateći trend u SAD gdje se kupci sve manje opredjeljuju za klasične automobile. Tako je prodaja modela srednje klase "krajsler 200" opala za čak 60 odsto, na svega 7.600 komada.

Po procjeni sajta Edmunds.com, ukupna prodaja automobila u SAD je u aprilu bila 1.51 miliona, čime je oboren prethodni rekord za taj mjesec iz 2005. godine.

"April je obično miran pred ljetnu prodajnu sezonu, ali ovaj ukazuje da bi čitava 2016. mogla biti rekordna godina za auto-industriju", ocijenila je Džesika Koldvel, direktorka za analize firme Edmunds.

Prodaja automobila u SAD je prošle godine već bila rekordna, sa 17,5 miliona komada. Računa se da su kupci u SAD samo tokom aprila potrošili više od 36,9 milijardi dolara na nova vozila, nadmašivši prethodni rekord za taj mesec postavljen prošle godine, navele su frime "J.D. Pauer" i "LMP automotiv".

To što kupci hrle ka modelima SUV i kamionetima može natjerati proizvođače da ponude velike popuste za klasične automobile kako bi smanjili zalihe neprodatih vozila.

Ima nagovještaja i da se usporava prodaja vozila građanima, a raste manje profitabilna prodaja rent-a-kar kompanijama i drugim firmama koje obnavljaju vozni park.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije