Novosti

Reanult Symbioz: Za neodlučne između Captura i Astrala (FOTO)

Reanult Symbioz: Za neodlučne između Captura i Astrala (FOTO)
Foto: Renault | Reanult Symbioz: Za neodlučne između Captura i Astrala (FOTO)

Renault je na tržište doveo novi SUV – Symbioz. Pozicioniran je između modela Captur i Austral te će pokušati iskoristiti sveopštu evropsku ljubav prema SUV-ovima.

Novi model dugačak je 4,41 m, nastao je na platformi koju dijeli s Capturom, ali kraći od Megane Conquesta (457 cm) i Australa (451 cm). Symbioz je opremljen multimedijalnim sisemom OpenR Link s ugrađenim Google uslugama, kao i zatamnjenim panoramskim krovom. Interijer je, zapravo, vrlo sličan Capturu.

Zapremina prtljažnika do 624 litre, izuzetno izdašan za automobil ovih dimenzija, i modularni raspored s kliznom zadnjom klupom koja se preklapa u ravnu podnicu stavljaju Symbioz uz bok najboljima u klasi, prenosi Revija HAK.

Opremljen je pogonskim sklopom E-Tech hybrid 145 koji je doista među najboljima kad je riječ o potrošnji goriva i emisijama izduzvnih gasova.

Zadnja klupa dizajnirana je tako da može da se pomaknei 16 cm i stvoriti prostor za koljena od 221 mm za putnike, a u toj konfiguraciji prtljažnik i dalje ima zapreminu od 492 litra. Kad na zadnjim sjedištima ne sjede odrasle osobe, ona se može pogurati naprijed kako bi se zapremina gepekapovećala na 642 litre. Kad su zadnja sjedišta preklopljena (omjer 60:40),  zapremina iznosi do 1.582 litre. Prtljažnik nema prag pa je lako pristupiti ravnom podu.

Od druge verzije opreme Techno pa naviše, Symbioz je opremljen multimedijalnim sistenom OpenR Link (10,4-inčni okomiti dodirni monitor) s ugrađenim Google uslugama koji se bazira na operativnom sisitemu Android Automotive 12. Pametne Google funkcije omogućuju sustavu OpenR Link da daje važne preporuke za navigaciju i ugođaj u unutrašnjosti vozila, zavisno o navikama vozača. OpenR Link postavlja standarde otkad je predstavljen u modelu Mégane E-Tech electric, a kompatibilan je s uslugama Android Auto i Apple CarPlay, za žično i bežično povezivanje.

Za hibridnu tehnologiju E-Tech podneseno je više od 150 patenata. Iskorištavanjem iskustava Renaulta iz svijeta Formule 1, posebno kad je riječ o prikupljanju i regeneraciji energije kočenja, ona osigurava dinamične i efikanse performanse. Serijsko-paralelna hibridna arhitektura kombinuje dva električna motora (glavni električni motor snage 36 kW i visokonaponski elektropokretač-generator snage 18 kW) s 1,6-litrenim četverocilindarskim benzinskim motorom snage 69 kW (94 KS), pametnim dog-clutch mjenjačem s više načina rada i baterijom od 1,2 kWh. Mjenjač ima četiri stepena prijenosa za benzinski motor i dva stepena prijenosa za glavni električni motor. Motor E-Tech full hybrid 145 može da kombuje snagu termičkog i električnog motora na 14 različitih načina i tako poveća energetsku efikasnost.

Symbioz se uvijek pokreće u električnom načinu rada i omogućuje vozačima da ostanu u električnom načinu rada do 80% vremena u gradskoj vožnji, pri čemu se postiže ušteda od 40% u odnosu na tradicionalni benzinski motor u istom ciklusu vožnje.

Na autoputu, pogonski sklop omogućuje motoru s unutrašnjim sagorijevanjem da dirketno pokreće točkove, bez nepotrebne aktivacije električnih motora kao kod konvencionalnih hibridnih sustava. Renaultova tehnologija omogućuje modelu Symbioz optimalnu potrošnju goriva na svim vrstama terena, a u ciklusu vožnje WLTP definisana je potrošnja od 4,6 litara na 100 km.

Kao i novi Clio i novi Captur, Symbioz uključuje novu funkciju e-Save koja se aktivira pritiskom na tipku s lijeve strane volana. Funkcija je namijenjena poboljšanju udobnosti u vožnji i smanjenju potrošnje goriva održavanjem nivoa napunjenosti baterije na najmanje 40 % kako bi se osiguralo da vozilo uvijek ima dovoljno energije za svladavanje uzbrdica i nizbrdica bez smanjenja brzine, ili za preticanje uz korištenje električnog motora za dodatnu snagu, bez dodatnog opterećenja SUS motora i bez pretjeranog ubrzanja, koje se često smatra izvorom onečišćenja bukom.

Symbioz izgleda atraktivno, sprijeda komunicira novi dizajnerski jezik, koji je već primijenjen na redizajnu Clija i Captura, a bočno pokazuje kompaktnu liniju. Zadnji kraj je, takođe, modern, ali istovremeno i lišen pretjeranih ukrasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije