Novosti

Roboti koji lako preparkiravaju auto (FOTO, VIDEO)

Roboti koji lako preparkiravaju auto (FOTO, VIDEO)
Roboti koji lako preparkiravaju auto (FOTO, VIDEO)

Zamislite situaciju da ostavite auto negdje, i kad se vratite vaš automobil nije tamo – "uzeli" su ga mali roboti, ali ne brinite!

Otkako automobili postoje, ljudi se iz nekog razloga "bore" s parkiranjem (barem neki, koji imaju problem s procjenom i spretnošću). Iz tog razloga sve češće dolaze modeli s opcijom asistiranja pri parkiranju, pa čak i samostalnog parkiranja bez da dodirnete volan. Ali ako nas očekuje takva budućnost, kako će iko ikad naučiti parkirati, jer to mogu zaista svi samo je stvar prakse.

Pustimo sad probleme oko parkiranja, jer se očito s time nećemo morati zamarati jer su se pojavili mali roboti koji preparkiravaju automobile bez ikakvog problema.

U potpunosti su autonomni, automatizirani, skroz mali, ali opet dovoljno snažni da mogu podići auto i preseliti ga na neku drugu lokaciju (usko parkirno mjesto) te tako više ni nema potrebe da su vozila parkirana s nekim pristojnim razmakom jedan od drugoga kako bi vozači mogli otvoriti vrata i ući u vozilo, jer za to u ovom slučaju nema potrebe. Ne treba ni spomenuti da osim uštede vremena oko parkiranja (nekima i živaca), ovi robotići štede i prostor što omogućava dodatna parking mjesta.

Naravno ovi roboti su samo radna snaga, a kao i u svakoj pravoj bandi mozak ovih malih "lopova" je negdje sa strane na sigurnom, te on šalje signale i upravlja operacijom. On mapira cijelu garažu te u svakom trenutku zna gdje su prazna parking mjesta, te šalje manje fizikalce da podignu i premjeste vozilo na sigurno.

Kompanija "Avert" što bi značilo "Autonomous Vehicle Emergency Recovery Tool", je ovo zamislila za neke ozbiljnije namjere kao što su hitno uklanjanje sumnjivih vozila (aludirajući na eksploziv tj. na auto bombe) koja ugrožavaju bilo koje kritično mjesto poput tunela, garaža, mostova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije